Zsírégetés lézerrel?

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók olyan lézert fejlesztettek ki, amely az emberi szervezetben összegyűlt zsírt képes megolvasztani.
Vágólapra másolva!
Hope over laser 'that melts fat'http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4895148.stmA cikk eredeti változata (angol)

Az Amerikai Egyesült Államokban működő Massachusetts General Hospital tudósai szerint az új találmányt több területen is hasznosítani lehet. Többek között hatékonynak tartják a szívbetegségek, a cellulitisz, sőt még a pattanások kezelése kapcsán is. Az általuk kifejlesztett lézer az orvostudomány történetében először képes úgy felhevíteni a tesben lévő zsírt, hogy a külső bőrréteg egyáltalán nem sérül.

Az ún. szabad elektron lézerek (Free-Electron Laser, FEL) révén különböző hullámhosszokon a tudósok képesek felmelegíteni a zsírsejteket. Ezek később lebontódnak és kiválasztódnak a testből. Rox Anderson professzor, a Massachusetts General Hospital dermatológusa vezette a kísérletet. A vizsgálatok során disznózsírt használtak fel és körülbelül két hüvelyk vastagságú (kb. öt centiméter) bőrmintákat.

Anderson professzor elmondta, hogy a szelektív fototermolízisnek - vagyis amikor a szöveteket fénnyel melegítik fel - a közeljövőben orvosi felhasználása is lehetséges. Egyebek mellett a pattanások, szőrtüszőgyulladások is kezelhetők lesznek vele. "A pattanások kialakulásának legfontosabb oka egy zsírban gazdag mirigy, a faggyúmirigy aktív működése, mely alig néhány milliméterrel a bőr felszíne alatt helyezkedik el."

A lézer segít megszabadulni a narancsbőrtől
A lézer segít megszabadulni a narancsbőrtől


Anderson professzor mindehhez hozzátette: "Lelki szemeink előtt megképződik egy zsírkereső lézer víziója, és azt hiszem, a legjobb úton haladunk a gyakorlati megvalósítása felé." A kutatók ugyanakkor hozzátették: jónéhány évbe beletelik, míg az eljárást embereken is tesztelni lehet. A tudósok legújabb eredményeiket az American Society for Laser Medicine and Surgery éves találkozóján mutatták be néhány hónappal ezelőtt.

A BBC News kérdésére Judy O'Sullivan, szívbetegekkel foglalkozó szaknővér, a British Heart Foundation munkatársa elmondta: "Bár ez a laboratóriumi kutatás igen izgalmasnak hangzik, egyelőre messze vagyunk attól, hogy pontosan tudjuk: az ilyen típusú lézerterápia igazán hatékony fegyverré tud-e fejlődni a szívinfarktussal megküzdő emberek számára."

Forrás: BBC News

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!