A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Harmincéves a Budapesti Planetárium

Vágólapra másolva!
Három évtized alatt négymillió érdeklődő járt a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság Budapesti Planetáriumában, amely 1977. augusztus 20-án fogadta első látogatóját.
Vágólapra másolva!

(MTI) - Augusztus 21-én nagyszabású születésnapi rendezvény keretében emlékeznek meg az évfordulóról. Ünnepi köszöntőt mond Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia és a TIT elnöke, majd bemutatják a legelső és a legújabb planetáriumi műsort.

Gesztesi Albert nyugalmazott igazgatóhelyettes ismertetése szerint a planetárium-gép bonyolult optikai-mechanikai műszer, amely alkalmas arra, hogy az összes, szabad szemmel látható égitestet kivetítse a fölé boruló, csaknem 23 méter átmérőjű, mintegy 1000 négyzetméteres kupolára."A nézőtéren helyet foglaló 370 ember, amikor föltekint a mesterséges égboltra, úgy érzi, mintha az igazit látná. A látvány tökéletes" - mondta.

Mint Gesztesi Albert felidézte, a Planetárium gondolata sokkal korábban vetődött fel: Kulin György csillagász szorgalmazta az 1930-as évektől. A Honvédelmi Minisztérium az 1940-es évek elején megrendelte a berendezést a német Zeiss-művektől, s 1944-ben a szerkezet beérkezett az országba. "Nem lehet tudni, hogy Győrig vagy Budapestig jutott el a szerelvény, amelyet a bombázások miatt visszafordítottak. Kulin György nem adta fel és az 50-es évek végén, 60-as évek elején megint kezdeményezte a Planetárium létrehozását" - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint Magyarország első Planetáriuma érdekes módon a Vidám Parkban működött 1961-1968 között. "Ez egy kis planetárium-gép volt. A német Zeiss-művek hozta el a Budapesti Nemzetközi Vásárra, reprezentálva az NDK technikai vívmányait. Kulin György közbenjárására a készülék itt maradt Magyarországon, a Vidám Parkba került, ahol több mint 15 ezer csillagászati előadás hangzott el" - hangsúlyozta Gesztesi Albert.

A Budapesti Planetárium berendezését a TIT rendelte meg az 1960-as évek elején, a készülék 1969-ben érkezett Magyarországra. "Ez egy nagy, úgynevezett UNIVERSAL VI. típusú planetárium-készülék. Nem volt még épület, amikor megérkezett, legalább 8 évig ládákban állt. Először a Margitszigetre, majd a Gellért-hegyre tervezték, de egyik helyre sem kaptak építési engedélyt, így került az objektum a Népligetbe. Az építkezés 1975-ben kezdődött el és két évvel később adták át a Planetáriumot" - mondta.

Jelenleg 14 különféle műsort kínálnak különböző korosztályoknak az óvodásoktól a felnőttekig. "Harminc év alatt 4 millió látogatónk volt. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon a legtöbb embert megmozgató ismeretterjesztő intézmény vagyunk" - hangsúlyozta Gesztesi Albert.

Mint elmondta, a legelső műsor, amelyet 1977 augusztus 17-én játszottak le - egy félórás, általános csillagászati ismereteket nyújtó program volt, amely bemutatta a planetárium-gép lehetőségeit, azt, hogy mit képes vetíteni az égboltra. "Azóta sok tekintetben modernizáltuk a berendezést. Míg kezdetben mindössze 1 vetítő volt használatban, most 28 működik egyszerre" - tette hozzá.

Gesztesi Albert szerint a legújabb, a Fénysugár az Andromédáról című műsor érzékelteti, mire is képes a Planetárium. "Alapgondolata, hogy egy 2,4 millió évvel ezelőtt, az Androméda-galaxisból elindult fénysugár útját követi végig. Indulásakor még előemberek éltek a Földön, mire megérkezik, kifejlődik az emberi civilizáció és tudományos ismeretek birtokában megfejti a távoli világból érkező fénysugár titkát" - ismertette a szakember.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!