A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Náci iratok érkeztek Izraelbe

Vágólapra másolva!
Megérkezett az első iratszállítmány a Bad Arolsen-i náci archívumból Izraelbe, ahol a dokumentumok segítségével a nácizmus névtelen áldozatai közül ezreket is azonosíthatnak.
Vágólapra másolva!
Bad Arolsen belvárosa ma
Bad Arolsen belvárosa ma


Az egykori foglyokra, kényszermunkásokra, üldözöttekre és elűzöttekre vonatkozó feljegyzéseket hat évtizeden keresztül, 2006-ig a nyilvánosságtól elzárva tartották. Az ITS-hez befutott keresések - a családtagok, barátok és ismerősök sorsa iránt érdeklődők - száma 2005-ben már 150 ezer fölé emelkedett. A testület májusban állapodott meg arról, hogy az egyes országokba szétküldve kutathatóvá teszik az archívumban tárolt iratok digitalizált másolatait.

A digitalizálást és a kutathatóságot az adatok nagy mennyisége mellett az is nehezíti, hogy több millió feljegyzés kézzel, a német helyesírási szabályok szerint íródott. Ha a szétküldést követően megvalósul is az internetes hozzáférés, az - a túlélők és az áldozatok családjainak felháborodására - semmi esetre sem lesz korlátlan és közvetlen.

Jad Vasem Múzeum
Jad Vasem Múzeum


A tervek szerint jövőre és 2009-ben újabb iratokat szállítanak át Izraelbe. A Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeumba e héten megérkezett kétmillió dokumentum az auschwitzi, a dachaui, a gross-roseni (Rózynsk) és a Bergen Belseni-i koncentrációs táborok listáin alapul, személyazonossági adatokon kívül az elűzöttekre, a betegekre és az egyik lágerből a másikba átküldött foglyokra vonatkozó feljegyzéseket is tartalmaz.

Izraelben jelenleg mintegy 140 ezer holokauszttúlélő él, valamint 85 ezer olyan zsidó, akik még időben elmenekültek más országokba a koncentrációs táborok elől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!