Kossuth-címeres zászló az olimpián

Vágólapra másolva!
A Darwinban tartózkodó Hegyi Gyula, az OTSB elnöke telefonon hivatalos engedélyt adott arra, hogy az olimpiai faluban a Kossuth-címeres magyar lobogót húzzák fel.
Vágólapra másolva!

Kérdéses volt, hogy használhatja-e Magyarország a Kossuth-címeres zászlót az 1956-os melbourne-i olimpiai játékokon. Az előző olimpián Magyarország a szovjet mintára készült népköztársasági címeres zászlóval képviselte magát. A forradalmi események után azonban lehetetlenné vált, hogy visszatérjenek az idegen jelvényhez, amelyet október 23-án kivágtak a zászló közepéről.

Az Ausztráliában élő magyarok egy csoportja november 12-én kiment az olimpiai faluba, és az ausztrál szervezőbizottság tudta nélkül, önkényesen felhúzta a Kossuth-címeres zászlót. A helyzet tisztázódott, amikor a Melbourne-be tartó Hegyi Gyula, az OTSB elnöke telefonon engedélyt adott rá, hogy a Kossuth-címeres zászlót használják.

Magyarországon az újonnan alakult Kádár János-féle kormány is a Kossuth-címeres zászlót fogadta el hivatalosnak, és csupán 1957 februárjában iktatják törvénybe az új címer használatát, amely már nem szerepel a zászlón.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről