A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

XV. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny

Vágólapra másolva!
2005/2006-os tanév
Vágólapra másolva!

KIK INDULHATNAK?
Egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve pályázhatminden 1985. október 1. és 1992. augusztus 31. között született fiatal. Egyetemisták, főiskolások közül csak elsőévesek vehetnek részt a versenyen, akkor ha a pályázati munkát az egyetem, főiskola megkezdése előtt végezték.
Pályázhatnak, ill. a versenyen részt vehetnek határon túli magyar fiatalok is, de az európai döntőn Magyarországot csak azok képviselhetik, akik magyarországi iskolába járnak.

MIT LEHET NYERNI?
I. díj:
(max. három) havi 30000 Ft-os ösztöndíjegy évig
II. díj: (max. három) havi 15000 Ft-os ösztöndíjegy évig
III. díj: (max. négy) havi 8000 Ft-os ösztöndíjegy évig
a fiatalok szakmai, tudományos továbbfejlődésének támogatására.

A legfiatalabb díjazott megkapja a Siemens Nemzeti Vállalat 100 000 Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját is.
A legjobb pályamunkát beadott határontúli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű, 100 000 Ft-os ösztöndíját is megkapja.
Az első helyezett fiatalok által kijelölt egy tanár (vagy konzulens) egyszeri 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesül.
(A zsűri a díjak között indokolt esetben átcsoportosításokat hajthat végre. A zsűri döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.)

Az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny 1-3. helyezettjei a felsőoktatási intézmények döntése alapján többletpontokat (legfeljebb 5 pontot) kaphatnak a felvételi eljárás folyamán.

A legjobb három pályázat lehetőséget kap 2006. szeptember 23-28. között Stockholmban, az Európai Unió által, 39 ország részvételével rendezendő "Fiatal Tudósok Versenyén" való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat (1000-5000 euro) lehet nyerni.

1995 óta az USA-ban, az INTEL ISEF-en, a 21 év alatti fiatalok részére szervezett tudományos versenyek olimpiáján is részt vehet a hazai verseny egy-két díjazottja. 2001 óta a Stockholm International Youth Science Seminar-on és a Nobel-díj átadási ünnepségen, valamint 2004 óta a London International Youth Science Forum-on is részt vehetnek kiválasztott fiatal tehetségek.

MIVEL LEHET NEVEZNI?
Pályázni lehet bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő munka eredményével műszaki, környezetvédelmi, természettudományi, valamint matematikai területről. A versenyen részt lehet venni egyéb versenyre készített pályamunkával is, de állatkísérleteket tartalmazó kutatómunka nem vehet részt a pályázaton.

HOGYAN KELL JELENTKEZNI?
A kidolgozandó téma vázlatát legfeljebb 2 gépelt oldal terjedelemben, lezárt boríték­ban kell benyújtani 3 példányban,levélben vagy személyesen 2006. január 4-én 15 óráig beérkezően.
A borítékra rá kell írni: "INNOVÁCIÓS VERSENY".

A nevezésnek tartalmaznia kell:
1. a kiválasztott kutatási vagy fejlesztési témát
2. a megoldásra irányuló javaslatot
3. az elérendő célt,
4. a konkrét megvalósítás módját, továbbá:
a résztvevő(k)
nevét, születési időpontját;
lakcímét, telefonszámát;
e-mail címét;
nyelvismeretét;
iskolájának (munkahelyének) nevét, címét és telefonszámát;
azon konzulens vagy tanár nevét, címét és telefonszámát, aki felkészítette vagy szakmai felügyelettel támogatja a pályázót.

HOVÁ KELL KÜLDENI?
A nevezések beérkezési, ill. leadási helye a verseny titkársága:
MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG
1036 Budapest III., Lajos u. 103.
, tel.: 453-6572, fax: 240-5625
e-posta: innovacio@innovacio.hu,
a verseny honlapja
A verseny titkára: Prim Péter, a MISZ marketing igazgatója.
A versennyel kapcsolatban a fenti címen és telefonon lehet érdeklődni.

MIT FOGADNAK EL?
A témajavaslat elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, ill. színvonal és a kidolgozhatóság figyelembevételével határoz a bírálóbizottság. A döntésről minden pályázó értesítést kap 2006. február 3-ig.

HOGYAN TOVÁBB?
Az elfogadott témák tudományosan megalapozott, részletes kidolgozását, ill. a fejlesztés eredményét 2006. május 2-án 15 óráig beérkezően kell beküldeni a verseny titkárságára. A pályamunkákat 3 példányban kell elkészíteni max.7 A4-es, gépelt oldal terjedelemben(12 pontos betű, normál sorköz). Az ábrákat, grafikonokat külön, mellékletként (+max. 10 oldal) kell a dolgozatba illeszteni, melyet nem szabad bekötni, összefűzni. Csatolni lehet a bemutatást elősegítő saját készítésű modelleket, kísérleti berendezéseket, prototípusokat.

MIT ÉRTÉKELNEK?
A kidolgozott pályaműveket a zsűri az alábbi szempontok alapján értékeli:
a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása;
a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke;
az írásos anyag, ill. alkotás (vagy modell) színvonala; ill. az elkészített eszköz működőképessége;
a projekt befejezettsége (koncepció, konklúzió), ill. hasznosíthatósága;
az eredmények ésszerű és világos értelmezése.


... EGYÉB TUDNIVALÓ?
A legjobb munkákat a pályázók a Duna TV "Heuréka, megtaláltam" c.különműsorában személyesen mutatják be. A bemutatásra alkalmas pályaműveket 2006. júniusában kétnapos kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők. Az ünnepélyes díjátadásra a kiállítás megnyitóján kerül sor.

A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények anyagilag is támogathatják. A verseny szervezői biztosítják a nyilvánosságot a támogatások elnyerése érdekében, ill. közreműködnek az indo­kolt költségek megtérítésében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!