Tudományünnep 2006. - Felhívás a Magyar Tudomány Ünnepének 2006. évi megrendezésére

Vágólapra másolva!
Az 1997-ben indult Magyar Tudomány Napja rendezvénysorozat (amit 2003 óta országgyűlési határozat alapján a Magyar Tudomány Ünnepének nevezünk), évről-évre szélesebb körben arat sikereket. Célja ma is az, hogy - mint azt Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke megfogalmazta - "a közfigyelem előterébe állítsa a tudományt".
Vágólapra másolva!

A Magyar Tudományos Akadémia a szaktárcák, a társadalmi intézmények, a tudományos szervezetek, iskolák és egyetemek közreműködésével 2006-ban is ezt a célt kívánja megvalósítani. Ennek érdekében továbbvisszük a tavalyi évben elindított és bevált tartalmi és formai újításokat a programszervezésben és a rendezvények kommunikációjában. Felhívásunkkal ezért a közreműködő szervezőket arra ösztönözzük, hogy legyenek partnereink ezeknek az új elemeknek a mind hatékonyabb alkalmazásával a témaválasztásban, az események szervezésében és nyilvános megjelenítésében!

A 2006. évi rendezvénysorozatra november 3 - november 30. között kerül sor. Központi tematikájának a Rendezvénytanács az Evolúció - Fejlődés - Revolúció gondolatkört választotta. A téma alkalmas arra, hogy a természettudományokban reneszánszát élő s sokszor a kultúrára is kiterjesztett evolúciós megközelítés, a tudás gyarapodásának társadalmi-technikai vonatkozásai, az ember fejlődésének meghatározói és az 1956-os magyar forradalom félévszázados évfordulója kapcsán a nemzeti emlékezet kérdései körül szerveződjenek a programok.

Az Akadémia regionális fejlesztések melletti elköteleződéshez híven, a tavalyi év nagysikerű kezdeményezését folytatva idén is egy vidéki tudásközpontban, Szegeden tartjuk az országos megnyitó díszünnepséget.

Elsődleges információs fórumunk a www.tudomanyunnep.hu internetes oldal lesz, és a rendezvények adatbázisát is az internetes jelentkezések alapján állítjuk össze. Annak érdekében, hogy a népszerűsítő kiadványok időben rendelkezésre álljanak, a szervezőmunka határnapjai korábbra kerültek - így mód lesz a hagyományos rendezvények, előadások, nyílt napok, konferenciák, közönségtalálkozók, megemlékezések érdemi előkészítésére.

A magyar tudomány és tudásátadás minden egyes művelőjét és népszerűsítőjét felhívjuk, hogy ötleteivel, munkájával járuljon hozzá a nagyszabású rendezvénysorozat sikeréhez! Így válhat a magyar társadalom igazi tudományos fesztiváljává a Magyar Tudomány Ünnepe!

A Magyar Tudomány Ünnepének Rendezvénytanácsa

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről