Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül15 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 907. napjáról.

 

20:18
augusztus 18, 2024
Vágólapra másolva!

Egyre veszélyesebb a helyzet a zaporizzsjai erőműben

Egyre rosszabb a nukleáris biztonsági helyzet az oroszok által megszállt ukrajnai zaporizzsjai erőműben

– közölte az ENSZ nukleáris felügyelő szervezetének vezetője, miután dróncsapás ért egy, a telephelyhez közeli területet.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője azt mondta, továbbra is nagyon aggódik, és mindkét oldalt a maximális önmérsékletre szólította fel az erőmű védelme érdekében - számolt be róla a BBC.

18:09
augusztus 18, 2024
Vágólapra másolva!

Aggódnak és dühösek az oroszok – videó

Immár két hete vannak az ukrán erők Oroszországban, a Kurszk térségben. Ukrajna határon átnyúló támadása a második világháború óta az első alkalom, hogy külföldi hadsereg harcol az országon belül. Drámai és váratlan fejlemény ez ebben a háborúban, közel két és fél évvel azután, hogy Vlagyimir Putyin elnök elrendelte Ukrajna teljes körű invázióját – írja a BBC. 

Munkatársuk, Steve Rosenberg a Moszkvától két és fél órára délre található Aleksin nevű kisvárosba látogatott. A legtöbb ember kifejezetten riadtan beszélt arról, ami jelenleg az országban történik.

15:44
augusztus 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint Lukasenko nem mondott igazat

Ukrajna hamisnak minősítette a fehérorosz határfeszültségről szóló állításokat a SkyNews szerint. "Nem tapasztaltuk a fehérorosz egységek felszerelésének vagy a munkaerőnek a növekedését határunk közelében. A helyzet a Fehérorosz Köztársaság határán változatlan" - mondta Andrij Demcsenko, az Ukrán Állami Határőrség szóvivője, majd azzal folytatta, hogy szerinte a fehérorosz elnök Oroszországot próbálta "megbékíteni", amikor azt mondta, hogy a fehérorosz hadsereg egyharmadát az ukrán határhoz küldi. "Mint látható, Lukasenko retorikája következetes, rendszeres időközönként súlyosbítja a helyzetet, hogy megnyugtassa a terrorista országot " - tette hozzá.

14:03
augusztus 18, 2024
Vágólapra másolva!

A fehérorosz hadsereg harmada vár majd parancsra az ukrán határnál háború esetén

Újabb részleteket tudott meg a SkyNews Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök tervéről, miután bejelentette, hogy fontos lépésre készül. Ukrajna több mint 120 ezer katonát állomásoztat fehéroroszországi határán. Pénteken az ukránok azt mondták, nem látják jeleit fehérorosz csapatoknak, de mára a helyzet megváltozott. Különösen azután, hogy Viktor Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter közölte, nagy a valószínűsége annak, hogy Ukrajna fegyveres provokációt indít. Lukasenko katonákat küldött országa Ukrajnával közös teljes határára. Azt nem tudni, hogy pontosan mennyit, de a Belta állami hírügynökség szerint Minszk fegyveres erőinek egyharmadát bevetné, ha az ukránok támadnának. A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének 2022-es katonai mérlege szerint Fehéroroszország hivatásos hadserege 48 ezer és körülbelül 12 ezer határ menti katonából áll. A közös határon feszült a helyzet.

13:42
augusztus 18, 2024
Vágólapra másolva!

Harmadik világháborút emleget Kim Dzsongün

Észak-Korea elítéli az ukrán csapatok oroszországi betörését, amit a Nyugat és benne az Egyesült Államok támogatásával indított, megbocsáthatatlan terrorcselekménynek nevezett. Emellett ismét jelezte, hogy kiáll a szuverenitását védő Oroszország mellett a KCNA állami hírügynökségen keresztül nyilvánosságra hozott észak-koreai külügyminisztériumi állásfoglalás szerint. Észak-Koreában úgy látják, az ukrán betörés az amerikaiak oroszellenes konfrontatív politikájának eredménye, amely a harmadik világháború szélére sodorja a helyzetet. Szerintük az Egyesült Államok "csillagászati" összegekbe kerülő halálos fegyverzettel látta el Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongün észak-koreai vezető júniusban átfogó stratégiai és partnerségi megállapodást írt alá Phenjanban. Az egyezmény rendelkezik arról is, hogy katonai segítséget nyújtanak egymásnak, ha országaik közül valamelyiket támadás éri vagy hadiállapotba kerül. Dél-Korea, Ukrajna és az Egyesült Államok is azzal vádolja Észak-Koreát, hogy tüzérségi lőszerekkel és rakétákkal látja el Oroszországot. Moszkva és Phenjan is tagadta ezeket a vádakat.

12:59
augusztus 18, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij a nyugati korlátok feloldását sürgette

Míg a britek szabad kezet adtak az ukránoknak küldött Storm Shadow rakéták felett addig, amíg azok katonai célpontokat érnek el, a brit kormány konszenzusra törekszik az Egyesült Államokkal abban az esetben, ha azt Oroszországon belül használnák. Ebben a SkyNews szerint "az USA továbbra is meglehetősen óvatos". Sean Bell katonai elemző úgy látja, a nyugati vezetők "bilincset" tettek a fegyvereiket használó ukránokra, mert attól tartanak, hogy Vlagyimir Putyin kottájából játszanak. A nyugati vezetők - főleg az amerikaiak - rettegnek a gondolattól, hogy Putyin egyszer csak bejelenti, valójában a Nyugattal és a NATO-val áll háborúban és nem Ukrajnával. Bell hozzátette: "Az ukránok megbilincselése oda vezetett, hogy Zelenszkij elnök tegnap éjszakai beszédében dicsérte a Nyugatot, főleg az Egyesült Királyságot, amiért nagyszerű fegyvereket küldött nekik, ugyanakkor a korlátok feloldását is sürgette."

12:24
augusztus 18, 2024
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország csapatokat telepít az ukrajnai országhatárára

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök közölte, hogy Ukrajna több mint 120 ezer katonát állomásoztat fehéroroszországi határán. Minszk válaszul katonai alakulatokat küld a Ukrajnával közös teljes határára – közölte a RIA orosz állami hírügynökség. Lukasenko, Vlagyimir Putyin egyik legközelebbi nemzetközi szövetségese kijelentette, hogy a határ annyira „aknásított, mint még soha”, és az ukrán csapatok hatalmas veszteségeket szenvednének, ha megpróbálnák átlépni azt.

11:47
augusztus 18, 2024
Vágólapra másolva!

Észak-Korea rakétáit használhatták az oroszok a Kijev elleni légitámadás során

Szerhij Popko, a kijevi katonai adminisztráció vezetője azt mondta: "Az előzetes információk szerint az oroszok ismét, egymás után harmadszor, nagy valószínűséggel észak-koreai ballisztikus rakétákat használtak". Dél-Korea, Ukrajna és az Egyesült Államok azzal vádolta Észak-Koreát, hogy tüzérséget és rakétákat is szállít Oroszországnak, amit mindkét állam tagadott. Eközben Észak-Korea elítélte Ukrajna behatolását Oroszországba, és kijelentette, hogy mindig Oroszország mellett fog állni - írta meg a SkyNews.

11:09
augusztus 18, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb hidat talált el az ukrán légierő az orosz Kurszk régióban

Ez már a második, amelyet bombatámadás ért. A feltételezések szerint a hidak ellen indított támadásokkal az az ukránok célja, hogy elvágják az oroszok utánpótlási vonalát.  Mikola Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka ezt írta a közösségi oldalán: "Mínusz még egy híd! A légierő repülése pontos légicsapásokkal továbbra is megfosztja az ellenséget logisztikai képességeitől, ami jelentősen befolyásolja az ellenségeskedés lefolyását."

 

10:03
augusztus 18, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb orosz támadás Kijev ellen

Oroszország ebben a hónapban már a harmadik ballisztikus rakétatámadást indította el Ukrajna ellen. Egy szemtanú légvédelmi rendszerekhez hasonló robbanásokat hallott kora reggel, mielőtt légiriadóra figyelmeztették volna a lakosságot a Kijev felé tartó veszély miatt. Az összes rakéta megsemmisült a város felé közeledve – közölte az ukrán főváros katonai igazgatása. Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője szerint az oroszok hat naponta megpróbálnak ballisztikus csapást mérni az ukrán fővárosra - írja a SkyNews. Sérültekről vagy károkról nem érkezett azonnali jelentés.

08:39
augusztus 18, 2024
Vágólapra másolva!

Gázolaj gyulladt meg egy dróntámadás után Oroszországban

A rosztovi régióban az Ukrán Fegyveres Erők drónjainak támadásának visszaverésekor gázolaj gyulladt meg – jelentette Vaszilij Golubev kormányzó Telegram-csatornáján.

„A rosztovi régió délkeleti részén a légvédelmi erők visszavertek egy dróntámadást A proletarszki ipari raktárak területére lehulló törmelék következtében gázolajtűz történt” – írják.

Az előzetes adatok szerint senki sem sérült meg. A tűzoltók a helyszínen vannak.

07:29
augusztus 18, 2024
Vágólapra másolva!

Megsemmisítettek egy ukrán egységet Kurszk régióban

Az Ukrán Fegyveres Erők 115. különálló gépesített dandára tizenhat katonából álló csoportja semmisült meg a kurszki régióbeli Kremjanoje falu közelében – közölte a RIA Novosztyi.

06:29
augusztus 18, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások történtek Kijevben

Robbanások történtek Kijevben egy légitámadás közepette – jelentette a "Public" ukrán tévécsatorna. Később ismételt kijevi robbantásokról is beszámolt.

Az ukrán Digitális Transzformációs Minisztérium online térképe szerint légiriadót rendeltek el Kijevben, valamint Kijev, Zsitomir, Csernigov, Cserkasszi, Dnyipropetrovszk, Szumi, Poltava, Harkov és Kirovograd régiókban.

06:29
augusztus 18, 2024
Vágólapra másolva!

Az előző nap adatai számokban

Magyarország területére 2024. augusztus 17-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 8704 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 16 059 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 69 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

06:19
augusztus 18, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!