Elrendelték a zimbabwei-brit állampolgárok zimbabwei útlevelének bevonását<br/>

Vágólapra másolva!
Robin Cook brit külügyminiszter tiltakozott az ellen, hogy bevonják a Zimbabwében élő, zimbabwei-brit állampolgárok zimbabwei útlevelét. A hír a sajtóban jelent meg. Nagy-Britannia a hét végétől teljes körű fegyverszállítási tilalmat rendelt el Zimbabwe ellen.
Vágólapra másolva!

"Óriási hibát követnek el a zimbabwei hatóságok, ha kiutasítják a brit állampolgárokat az országból" - figyelmeztetett vasárnap Robin Cook. A BBC-nek adott nyilatkozatában a brit külügyminiszter azokra a hararei sajtójelentésekre reagált, amelyek szerint a zimbabwei kormány elrendelte az országban élő, kettős, zimbabwei-brit állampolgárok zimbabwei útlevelének bevonását. Robin Cook kijelentette: a brit állampolgárok fontos szerepet játszanak az ország gazdaságában, szakértelmük nagy fontosságú a zimbabwei mezőgazdasági kivitel számára. "Nagy-Britannia határozottan ellenáll minden olyan lépésnek, amelynek célja a fehérek kiutasítása. A problémát fel fogja vetni minden lehetséges nemzetközi fórumon, az ENSZ-ben és a Nemzetközösségben is, amelynek főtitkára hétfőn látogat Hararéba, hogy a földkérdésről és a soron következő választásokról Robert Mugabe zimbabwei államfővel tárgyaljon" - mondta a brit külügyminiszter.

A dél-afrikai országban 1984 óta nem engedélyezett a kettős állampolgárság, de a tilalmat soha nem léptették életbe. Londonban attól tartanak, hogy a mostani intézkedés nyomán a több mint 80 ezer brit útlevéllel is rendelkezőnek el kell hagynia az országot az augusztusra tervezett, kulcsfontosságú választások előtt. A fehér farmerek Mugabe elnök ellenzékét támogatják, és megfigyelők szerint a zimbabwei elnök az ellenzék gyengítése céljából döntött a kettős állampolgárság eltörlésének azonnali bevezetéséről.

A brit külügyminiszter elmondta azt is, hogy a hét végén telefonon tárgyalt Morgan Tsvangirau ellenzéki vezetővel, és biztosította őt arról, hogy Nagy-Britannia nemzetközi megfigyelőket küld a nyári választásokra.

Nagy-Britannia a hét végétől teljes körű fegyverszállítási tilalmat rendelt el Zimbabwe ellen. Nemcsak az új exportengedélyek kiadását fagyasztotta be, hanem visszamenőleges hatállyal felfüggesztett valamennyi fegyverkiviteli engedélyt mindaddig, amíg az afrikai országban nem szünnek meg az erőszakos földfoglalások, a fehérek és az ellenzéki szervezetek elleni erőszakcselekmények. Tette ezt annak ellenére, hogy Mugabe elnök pénteken a földfoglalások leállítására szólította fel híveit, és megállapodott a fehér farmerek képviselőivel a földek állami tulajdonba vételét felügyelő földbizottság létrehozásáról.

Mugabe elnök még a választások előtt több száz, fehér farmer tulajdonában lévő gazdaságot akar államosítani. A fehérek kompenzációját azonban az egykori anyaországra, Nagy-Britanniára hárítaná azzal az indoklással, hogy a megoldatlan problémát még a gyarmati időkből örökölte kormánya.

Robin Cook a földkérdés kapcsán megismételte, hogy London csak akkor hajlandó anyagilag támogatni a zimbabwei földreform-programot, ha az a jogrend keretében valósul meg, a gazdák tisztességes kártalanítást kapnak, és a hararei vezetés biztosítja a vidéki, földnélküli szegények felemelését.
A brit kormány az elmúlt években 44 millió fontot biztosított a zimbabwei földprogram végrehajtására, ám az állami tulajdonba került földek java része a zimbabwei kormány tagjainak a kezébe jutott.

(MTI)

Korábban:

(2000. május 8.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről