Kevés eredményt tud felmutatni a CDU-adományok ügyében a parlamenti bizottság<br/>

Vágólapra másolva!
Az illegális pártadományok és kétes exportügyletek hátterét átvilágító német parlamenti ad hoc bizottság három hónapi tevékenység után kevés eredményt tud felmutatni. A több száz adat sem volt mind ez idáig elegendő a tényleges bizonyításhoz.
Vágólapra másolva!

"A bizottság március óta 248 határozatot hozott, 1100 aktaköteget nézett át, 153 tanút nevezett meg. Utóbbiak közül eddig 26-ot hallgatott meg" - nyilatkozta Volker Neumann (SPD) a Die Welt munkatársának. Konkrét eredményeket eddig még nem tudtak felmutatni.

A CDU adománybotrányában érintett és eddig meghallgatott személyek (Uwe Lüthje, Horst Weyrauch, Hans Terlinden, Walther Leisler Kiep) mindegyike gyanúsítható. büntetőjogilag releváns cselekményekkel. Emiatt egytől egyig élnek a vallomás megtagadásának jogával, amire a német törvények lehetőséget adnak.

A bizottság szociáldemokrata tagja, Frank Hofmann szerint a bizottság nagy reményeket fűz Helmut Kohl egykori CDU-elnök fellépéséhez, akinek meghallgatására június 29-én kerül sor. Kohl négy ügyvéd kiséretében lép majd az ad hoc bizottság elé, és az ő feladata lesz elmondani az igazat a törvénybe ütköző adományokról.

"A bizottság mindmáig nem talált bizonyítékot arra, hogy az általam vezetett kormányok vagy minisztereik megvesztegethetők lettek volna" - nyilatkozta Kohl. - "Ennek dacára a testület igyekszik pellengérre állítani személyemet. Megpróbálnak Európa díszpolgárából bűnöző alakot csinálni. Azt meg egyszerűen érthetetlennek és szörnyű botránynak tartom, hogy kizárják az SPD-ből Erich Schumannt csupán azért, mert adománnyal segítette januári gyűjtőakciómat."
A volt elnök nem járul hozzá meghallgatása egyenes tv-adásban való közvetítéséhez.

Burkhard Hirsch (FDP) átadta a kancellári hivatal illetékesének azt a 61 oldalas jelentést, amely a Kohl-kormány idején a kancelláriáról eltűnt fontos iratokkal foglalkozik. Uwe Karsten Heye kormányszóvivő szerint Hirsch beszámolójából kitűnik, hogy az 1998. októberi kormányváltás előtt szántszándékkal tüntettek el fontos aktákat a kancellári hivatal irattárából. A hiányzó iratok egyebek között a Leuna olajfinomító privatizálásával és a Szaúd-Arábiának szállított Fuchs felderítő páncélosok exportjával kapcsolatosak.
Hirschet június 28-án hallgatja meg az ad hoc bizottság.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] összeállítása

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!