55 évvel ezelőtt dobták le a hirosimai atombombát<br/>

Vágólapra másolva!
Hirosima városában közel 50 ezer ember vett részt azon a vasárnapi megemlékezésen, amelyet a város ellen 55 éve végrehajtott atomtámadás évfordulóján tartottak. A hirosimai Békeparkban pontban 8 óra 15 perckor - az 1945. augusztus 6-i atomcsapás időpontjában - a felvonulók egyperces csendes imával emlékeztek az eseményre.
Vágólapra másolva!

Mori Josiro japán kormányfő beszédében az atomfegyvermentes világ mellett érvelt. Elmondta, hogy országa kész benyújtani az atomfegyverek megsemmisítéséről szólhatározattervezetet az ENSZ Közgyűlésének legközelebbi ülésszakán.

A város polgármestere, Akiba Tadatosi tisztelettel adózott a túlélőknek, és sürgette a nemzetközi közösséget, hogy tegyen erőfeszítéseket a leszerelésért folytatott harc érdekében. "Hirosima modellértékű városként meg akarja mutatni a világnak, hogyan lehet humánus célokra használni a tudományt és a technikát. Egy olyan 21. századot szeretnék, amelyben városunk létezése a béke lényegét juttatja kifejezésre" - mondta Akiba.

Az ünnepélyes megemlékezésen a japán vezetés képviseletében részt vett Cusima Judzsi egészségügyi és népjóléti miniszter, Vatanuki Tamiszuke, a képviselőház elnöke, Szaito Dzsuro, a Tanácsosok Házának elnöke, valamint Alekszander Panyov, Oroszország tokiói nagykövete.

A Hirosima elleni atomtámadásban mintegy 140 ezren vesztették életüket, a három nappal később Nagaszakira ledobott atombombának pedig 70 ezer halálos áldozata volt. Sokan - maguk vagy családtagjaik révén - máig szenvednek az atomcsapások következményeitől.
Az elmúlt egy évben a város vezetősége újabb 5 ezer embert nyilvánított az atomtámadás áldozatának. A nevüket tartalmazó két vaskos könyvet az emlékezés kezdetén a Békeparkban felállított síremlék egyik helyiségében helyezték el.

***

Az Alba Kör által szervezett, a hirosimai atomtámadás 55. évfordulóján tartott virrasztó-megemlékezés vasárnap hajnalban fél háromkor ért véget Budapesten a Parlament előtti Kossuth téren.

A hirosimai atombombát 55 évvel ezelőtt reggel 8.15 perckor dobták le, ez magyar idő szerint hajnali 1.15 perc. "A bomba ledobásának időpontjában, amikor Hirosimában, a Béke parkban megkondult a harang, mi itt Budapesten fáklyát gyújtottunk az áldozatok emlékére" - mondta Báti Márk, az Alba Kör ügyvivője.

A csendes megemlékezésen részt vettek a Magyarországon tartózkodó Pax Christi békeszervezet nemzetközi delegációjának tagjai is.
Az Alba Kör által - a Japánból kapott fotókból - összeállított Hirosima emlékkiállítást vasárnap délután kiszállítják a Pepsi Szigetre, ahol a képek az Energia-Klub sátra mellett tekinthetők meg.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!