A Kurszkkal együtt elsüllyedt az orosz államgépezet is - állítják az orosz lapok<br/>

Vágólapra másolva!
A csütörtöki orosz lapok a baleset politikai következményeit elemezve arra hívják fel a figyelmet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem szakította meg szabadságát a Fekete-tenger partján, s csaknem három napig hallgatott, mintegy távolságot tartva a súlyos balesettől. A lapok emlékeztettek arra, hogy korábban Mihail Gorbacsov szovjet vezető idején is sokáig titokban tartották a szerencsétlenségeket.
Vágólapra másolva!

A Kommerszant Daily című orosz napilap szerint magatartásával Putyin "királyként járt el", de "elnökként nem tett semmit", noha korábban a moszkvai aluljáróban elkövetett merényletnél sokkal nagyobb aktivitást tanúsított. A Kurszk katasztrófájából azonban nem lehet politikai hasznot hűzni: az ismeretlen terroristákkal lehet harcot vívni, de nem lehet sikert aratni az atom-tengeralattjáró balesetével és a mentőakció kudarcával. Éppen ezért az orosz állami vezetők közül senki sem mert eddig semmiféle felelősséget vállalni a történtekért, még az elnök sem - írta a gazdasági napilap.

Az Izvesztyija a féligazságok állami politikájának veszélyére hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy az orosz tengeralattjárók nem elsüllyednek, hanem "elfekszenek a tengerfenéken". Putyin elnök, a hadsereg főparancsnoka pedig megérdemelt szabadságát tölti. A tábornokok és tengernagyok pedig egyszerűen félnek kimondani az igazságot, mert posztjaikat féltik - félnek külföldi segítséget elfogadni (a már közismert katonai titkok védelmére hivatkozva), mert ezzel saját tehetetlenségüket ismernék el. Így valójában az orosz államgépezet süppedt a tengerfenékbe. A normális hatalomra a becsületes szókimondás, az ésszerűség és a határozott, félelem nélküli fellépés a jellemző, az orosz hatalomra viszont a hazugság és a félelem. A K-141 jelű, Kurszk tengeralattjáróval elsüllyedt az emberek abba vetett hite is, hogy az állam képes lesz megvédeni őket a vésztől, s ezzel maga az orosz hatalom is a meder mélyére került - írta az orosz napilap.

Az NTV orosz független tv-csatorna beszámolója szerint a hajó orr-részének négy rekeszét öntötte el a víz: itt található a fegyverterem a manőverező robotrepülőgépekkel és a torpedókkal, a parancsnoki híd, a rádiós és ügyeleti terem, továbbá a legénység szálláshelye és étterme is.

(MTI)

Korábban:

Hírek a mentésről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!