Útnak indult az elsüllyedt tengeralattjáró kimentését segítő brit csapat<br/>

Vágólapra másolva!
A norvégiai Trondheim kikötőjéből csütörtök reggel útnak indult az a hajó, amely a Barents-tengerben elsüllyedt orosz tengeralattjáró legénységének kiszabadítására rendelt brit mentő-tengeralattjárót szállítja. Az amerikai hírszerzés eközben bejelentette, hogy nem rendelkeznek olyan adatokkal, amelyek szerint a Kurszk orosz atom-tengeralattjáró fedélzetéről bármiféle életjelet adtak volna. Az orosz jelentések viszont arról szólnak, hogy a legénység tagjai ismét kongatással adták tudtul: még élnek.
Vágólapra másolva!

"Nem láttuk, és nem hallottuk annak tanújelét, hogy a tengeralattjáró fedélzeten túlélők lennének. Az amerikai hírszerzők nem rögzítettek sem rádióadást, sem pedig kopogtatást a hajótesten. Igaz, ettől még lehetnek túlélők a Kurszkon" - mondta egy nevét elhallgató amerikai hírszerző. A CNN hírtévé mindenesetre feltételezte, hogy 116 fős legénység zöme a múlt szombati baleset után néhány órán belül életét vesztette.

A norvég dokkmunkások egy csoportja egész éjjel azon dolgozott, hogy a Normand Pioneer fedélzetére vigye a mentő-tengeralattjárót és a többi szükséges felszerelést. A mentőegységgel tart egy csoport orvos is. A Normand Pioneer előreláthatólag 52 óra alatt teszi meg az 1500 kilométeres utat. Egyelőre nem világos, hogy a brit mentőegység miért nem repülőgépen utazott a szerencsétlenül járt tengeralattjáróhoz közel eső orosz katonai támaszpontok egyikére. A brit mentőegység parancsnokának elmondása szerint azért esett a
választás a norvég hajóra, mert egyedül ez képes a Barents-tenger háborgó hullámain is egy helyben maradni, és így biztosítani a mentő-tengeralattjáró biztonságos vízrebocsátását.

Ezzel egy időben az északi-tengeri olajmezőkről egy másik norvég hajó is elindult a térség felé, hogy segítséget nyújtson a Kurszk atom-tengeralattjárón rekedt tengerészek mentésében. A DSV Seaway Eagle mentőhajó fedélzetén mintegy tucatnyi jól felkészült mélytengeri búvár vár bevetésre. A hajó két napon belül érhet a szerencsétlenség színhelyére.

Eközben a Kurszklegénységének helyzetét "csaknem katasztrofálisnak" minősítette csütörtökön Mihail Kaszjanov orosz kormányfő, bár a mélyben rekedt haditengerészek csütörtökön délben ismét életjelt adtak magukról kongatással.

Orosz független szervezetek értékelése szerint viszont már alig van remény a haditengerészek megmentésére, s a szerencsétlenséget vagy a rakéták üzemanyagának robbanása, vagy pedig az atomreaktor hibája okozhatta.

A Szeveromorszk melletti Vegyajevo bázison gyülekeznek a mélyben rekedt tengerészek hozzátartozói, akiket a haditengerészet különben teljesen elzárt a külvilágtól, csak annyi ismert, hogy a családok állami segélyt kapnak.

Egy murmanszki környezetvédő szervezet, a Green Club által a nyugalmazott tengeralattjárós tisztek között készített felmérés azt jelzi, hogy szinte nincs már remény a legénység megmentésére. A tapasztalt orosz tengerészek "nevetségesnek" minősítik azt a verziót, hogy világháborús akna okozott ilyen pusztítást, s inkább azt feltételezik, hogy a szárnyas rakéták üzemanyaga robbanhatott, vagy az atomreaktor meghibásodása vezetett ilyen szerencsétlenséghez.

(MTI)

Korábban:

Hírek a mentésről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!