Deformálódott zsilipek akadályozzák az orosz tengeralattjáró mentését<br/>

Vágólapra másolva!
Az orosz mentőkapszuláknak pénteken négy esetben is sikerült rákapcsolódniuk a Kurszk vészkijárataira, de a deformálódott zsilipek nem tették lehetővé a víz kiszivattyúzását az átjáróból. A Kurszk legénysége hétfő óta, negyedik napja nem ad életjelt magáról, de a mentésben részt vevők abban reménykednek, hogy a tengerészek egyszerűen takarékoskodnak erejükkel és a levegővel, ezért nem kongatják a hajótestet.
Vágólapra másolva!

Igor Digalo, az orosz haditengerészet szóvivője pénteken megerősítette, hogy a reaktort sikerült lefojtani, sugárszennyezés nem fenyegeti a környezetet, nukleáris fegyver pedig nem volt a Kurszk fedélzetén. Az orosz kormány a szerencsétlenség hetedik napján úgy döntött, hogy gyorssegélyt utal ki a Kurszkon rekedt legénység hozzátartozóinak, amelynek keretét összesen félmillió rubelben határozta meg, ez körülbelül ötmillió forintnak felel meg.

Vjacseszlav Popov tengernagy, az Északi Flotta parancsnoka péntek este az RTR tv-csatornának nyilatkozva annak a véleményének adott hangot, hogy a tengeralattjáró belsejében bekövetkezett robbanás lehetett a szerencsétlenség oka. Popov szavai azért figyelemre méltóak, mert az admirölis kezdettől fogva a helyszínen részt vett a Kurszk mentésében, másrészt pedig véleménye eltér a katasztrófa okait vizsgáló kormánybizottság előzetes verdiktjétől, mely szerint külső tárggyal való ütközés nyomán süllyedt a fenékre a Kurszk.

A Kommerszant Daily orosz lap hasonlóképpen magyarázza a történteket. A cikk szerint a katasztrófában Gennagyij Ljacsin parancsnok a hibás. Hajójával valószínűleg "delfinugrást" akart végrehajtani - a hajó kiugrik a mélyből, majd ismét lebukik -, de a manőverhez nem volt elegendő a százméteres mélység, a 154 méteres Kurszk teljes lendületből orral a tengerfenékbe csapódott, s a rázkódástól felrobbant egy torpedó is.

A norvég katonai felderítés szakértői szerint két robbanás okozta a Kurszk végzetét: az első a hajót érő torpedótalálat, a második pedig a hajón belüli detonáció lehetett. A Verdens Gang norvég napilap közlése szerint a Marjata norvég felderítő hajó mintegy 20 kilométerre tartózkodott a Kurszktól a hét végén, és szombaton két robbanásszerű dörejt észlelt.

Az Egyesült Államok két tengeralattjáróval szintén nyomon követte az orosz gyakorlatot, s az amerikai felderítők is észleltek két robbanást. A norvégiai földrengéstani intézet (NORSAR) bejelentette: műszerei két robbanást regisztráltak az elsüllyedt hajó térségében.

Popov admirális nagyon súlyosnak minősítette a helyzetet, mivel szavai szerint a tengeralattjárón alacsony hőmérséklet és túlnyomás uralkodik.

(MTI)

Korábban:

Hírek a mentésről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!