Csak cenzúrázott híreket közöltek Putyin vegyajevói látogatásáról<br/>

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden este az Északi Flotta bázisán találkozott a Kurszk kapitánya: Gennagyij Ljacsin özvegyével . A vegyajevói támaszpontra csak az állami tv-csatornákat engedték be, de az egész sajtót kizárták Putyin és a gyászoló hozzátartozók találkozójáról.
Vágólapra másolva!

Az orosz elnök és Irina Ljacsina találkozójáról is csak képsorok tanúskodtak, arról nem közöltek semmit, miről folyt a beszélgetés. A felvételeken jól látszott, milyen lepusztult állapotban van az a bérház, amelyben a Kurszk kapitánya lakott családjával, amikor a feketébe öltözött Putyin távozott a mállott falú lépcsőházból.

Az NTV tv-csatornának a részleges cenzúra ellenére sikerült megszólaltatnia a Kurszk legénységének több hozzátartozóját: az asszonyok közölték, hogy mind addig nem öltenek gyászruhát, amíg nem adják ki nekik szeretteik holtestét. Azt hangsúlyozták, hogy nem hisznek már a hazugságokban, a flottaparancsnokság bejelentéseiben.

Beszámolójuk szerint méltatlan körülmények uralkodnak a haditengerészek lakótelepén, mintha háborús pusztítás söpört volna végig a házakon. Az asszonyok azt állították, hogy az RTR orosz tv-csatorna munkatársainak is elpanaszolták bajaikat, de az újságírók másnap közölték, hogy szavaikat kivágták a tudósításból.

Putyin valószínűleg szerdán helikopterrel repül a Kurszk szerencsétlenségének közelében horgonyzó Nagy Péter cirkálóra, hogy az országos gyásznapon lerója kegyeletét a tengerbe veszett 118 haditengerész emléke előtt.

II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája kedden tv-nyilatkozatban biztosította részvétéről és együttérzéséről az áldozatok hozzátartozóit.

Az orosz ortodox egyházfő védelmébe vette az orosz elnököt, azt hangsúlyozva, hogy Vlagyimir Putyin nagyon is szívén viseli a tragédiát, s az orosz vezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse a bajba jutott családtagokat.

(MTI)

Ajánló:

Putyin kései látogatásáról

Korábban:

(2000. augusztus 22.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!