Putyin nem vesz részt a gyászszertartáson<br/>

Vágólapra másolva!
Oroszországban ma tartanak gyásznapot a Kurszkon elhunyt 118 haditengerész emlékére. Félárbócra engedték a nemzeti zászlókat, az összes szórakozóhelyet bezárták. Putyin elnök korábbi ígérete ellenére, nem vesz részt a szertartáson. A Kurszk áldozatainak hozzátartozóival megtartott, a szerda hajnali órákig elnyúlt találkozója után Vlagyimir Putyin orosz elnök reggel visszatért Moszkvába.
Vágólapra másolva!

Az NTV orosz tv-csatorna tudósítása szerint az Északi Flotta bázisán, a vigyajevói tisztiházban zárt ajtók mögött rendezett találkozó légköre és tapasztalatai késztették arra Putyint, hogy eredeti terveivel ellentétben ne keresse fel az atom-tengeralattjáró katasztrófájának színhelyét az országos gyásznapon, hanem visszatérjen a Kremlbe.

A sajtót kizárták a találkozóról, amelyről csak az elnöki sajtószolgálat készített rövid tudósítást. A zsúfolt terem - csaknem 800-an vettek részt az elnöki fórumon - túlfűtöttségét azonban ezekből a felvételekből is le lehetett szűrni. Putyin arra tett ígéretet a hozzátartozóknak, hogy állami segélyként egy tengerésztiszt tíz éves fizetésének megfelelő összeget kapnak, s támogatják a gxerekek iskoláztatását.

Putyin megerősítette azokat a korábbi híreket, hogy a Kurszk tragédiája nyomán nem hullanak majd fejek, nem lesznek leváltások a flottánál, de azok a parancsnokok, akik hibát követtek el, természetesen nem kerülhetik el a felelőségre vonást.

A NTV orosz tv-csatorna szerda reggeli murmanszki tudósításában arról számolt be, hogy a Barents-tenger partvidékén a mérések szerint megduplázódott a háttérsugárzás, a szokásos 7 miliröntgenről 16 miliröntgenre emelkedett. Szakértői vélemények szerint a Kurszk körzetében jelenleg nem tapasztalnak megnövekedett radioaktivitást, de a helyzet bármelyik pillanatban megváltozhat, hiszen senki sem tudja jelenleg, hogy a súlyos baleset során milyen sérüléseket szenvedett a két reaktor védelmi rendszer.

Az orosz haditengerészet vezérkari főnöke, Viktor Kravcsenko tengernagy tagadta, hogy megduplázódott volna a háttérsugárzás.

Az orosz haditengerészet óránként méri a radioaktivitást a Kurszk körzetében, de nem tapasztalták a háttérsugárzás növekedését -jelentette ki Kravcsenko.

Az NTV orosz tv-csatornának a murmanszki meteorológusok szerdán úgy nyilatkoztak, hogy a városban teljesen normális a háttérsugárzás (6-7 miliröntgen óránként), míg a partvidéken valóban kisebb növekedés tapasztalható, de a 16 miliröntgen teljesen normális, elfogadható érték, s a háttérsugárzás ingadozása nem haladja meg a szokásost.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!