Idegen hajó parancsnoki hídjának korlátja lehet a Kurszk közelében talált roncsdarab<br/>

Vágólapra másolva!
A Barents-tengeren elsüllyedt orosz atom-tengeralattjáró közelében talált roncsdarab - orosz feltételezés szerint - külföldi tengeralattjáró parancsnoki hídjának korlátja. A baleset körzetét folyamatosan hadihajók őrzik, nehogy a féltve őrzött idegen tárgy eltűnjön.
Vágólapra másolva!

A Kurszktól alig ötven méterre található az a roncsdarab, amelyről feltételezik, hogy külföldi tengeralattjáróhoz tartozik, s a parancsnoki híd korlátjának egy darabja lehet - erről adott tájékoztatást az orosz haditengerészet vezérkarának képviselője. Az idegen tárgy azonban túl nagy méretű és súlyú, így egyelőre csak kis darabját hozták felszínre, amit jelenleg orosz szakértők vizsgálnak. Kiemelésére később kerül sor, akkor azonban a közvéleménynek is bemutatják a roncsdarabot.

Az orosz tengeralattjáró augusztus 12-i balesete kapcsán a moszkvai hatóságok már csak három verziót tanulmányoznak, s véleményük szerint a legnagyobb valószínűsége az idegen hajóval való ütközésnek van. Nem zárják ki, hogy világháborús akna vagy az orr-rész fegyvereinek robbanása vezethetett a Kurszk tragédiájához.

Az orosz haditengerészet szóvivője megerősítette, hogy a baleset körzetét folyamatosan hadihajók őrzik, hogy "senki se kapjon kísértést, ne próbálja megkaparintani a roncsdarabot, illetve a Kurszk berendezései és műszerei egy részét". A baleset körzetében egyébként négyóránként mérik a háttérsugárzást, de eddig semmiféle rendkívüli változást nem észleltek.

Szentpéterváron már megkezdték az edzéseket azok az orosz mélytengeri búvárok, akik norvég kollégáikkal együtt a hónap végén nekilátnak a Kurszk legénységének kiemeléséhez. A 15 fős csoportban a Balti-, az Északi- és a Fekete-tengeri flottákból verbuváltak tapasztalt önkénteseket. A búvárok eddig a Balti-öbölben, Lomonoszov közelében lévő búvár-gyakorlótéren ismerkedtek feladataikkal, majd a nap folyamán Szeveromorszkba repülnek, s az orosz Északi Flotta bázisán, a Kurszk "ikertestvérén" gyakorlatoznak tovább. Innen Norvégiába mennek, ahol az új búvárruhákkal és a korszerű mélytengeri mentőeszközökkel edzenek tovább.

Az orosz akadémia geofizikai szolgálatának murmanszki regionális központja szerdán megerősítette, hogy augusztus 12-én, moszkvai idő szerint 11 óra 30 perckor valóban észleltek szeizmikus mozgást a Barents-tengeren, a flottagyakorlatok körzetében. Azonban száz százalékos biztonsággal nem lehet megállapítani, hogy a jelenség a tengeralattjárón történt robbanás vagy pedig földrengés lehetett.

Noha Moszkvában immár kizárják a terrorcselekmény lehetőségét, csecsen források változatlanul bizonygatják, hogy közük volt a Kurszk balesetéhez (akárcsak az osztankinói tv-torony tüzéhez). Ahmed Zakajev csecsen tájékoztatási miniszter rádiónyilatkozatban bejelentette: Aszlan Maszhadov elnök hamarosan a legmagasabb csecsen kitüntetést adományozza "a Kurszk legénysége egyik tagjának".

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] összeállítása

Korábban:

(2000. szeptember 1.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!