A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Castro szerint a fennálló világrend nem az emberiség javát szolgálja<br/>

Vágólapra másolva!
Minden eddigi felszólalónál keményebben bírálta a globalizációt és a gazdag országokat Fidel Castro kubai államfő. Az egykori forradalmár korábbi szokásától eltérően nem egyenruhában, hanem öltönyben jelent meg, és nem órákig, hanem csak percekig beszélt az ENSZ millenniumi közgyűlésén.
Vágólapra másolva!

Castro éles vádbeszédet intézett a jelenlegi politikai és gazdasági világrend ellen, amely - mint mondta - egyáltalán nem szolgálja az emberiség javát. "A politikai, gazdasági és technológiai hatalmat birtokló háromtucatnyi gazdag és fejlett ország ült itt össze velünk, hogy ugyanazokat a recepteket kínálják nekünk, amelyek szegényebbé, kizsákmányoltabbá és még inkább függővé tettek bennünket" - mondta Castro. Rámutatva, hogy a jelenlegi válságok alapvetően a szegénységből, a fejletlenségből és a gazdaság egyenlőtlen eloszlásában gyökereznek.

Az Egyesült Államok nevének említése nélkül a kubai elnök leszögezte, hogy a nemzeti szuverenitás elve nem eshet áldozatául egy kizsákmányoló és igazságtalan rendnek, amelyben egy "hegemón szuperhatalom dönt mindenről".

A szokásos katonai gyakorlóruha helyett ezúttal tengerészkék öltönyt és pöttyös nyakkendőt viselő kubai államfő már beszéde elhangzása előtt elnyerte népes hallgatósága tetszését, és hangos nevetéssel, valamint tapssal jutalmazták a teremben ülők, amikor zsebkendővel letakarta a pódiumra kihelyezett lámpát, amely szükség esetén figyelmezteti a felszólalókat, hogy lejárt a mindenki számára öt percben megszabott időkeret. Castro, aki legendásan hosszú, többórás beszédeket szokott mondani, ezúttal hét percben fejtette ki mondandóját, majd beszéde végeztével - a publikum újabb tetszésnyilvánításától kísérve - színpadias mozdulattal leemelte zsebkendőjét a lámpáról.

Negyven év leforgása alatt ez volt a negyedik látogatása az Egyesült Államokban - utoljára az ENSZ-közgyűlés jubileumi, 1995-ben tartott ülésén járt New Yorkban.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000.09.06.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!