A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Rasszizmus miatt több országot is elmarasztalt az Európa Tanács<br/>

Vágólapra másolva!
Több országot is megbélyegzett az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni bizottságának jelentése. Ezek között szerepel Ausztria az Osztrák Szabadságpárt miatt, valamint Dánia és Nagy-Britannia mellett Macedónia és Albánia is. A dán kormány és több párt is elutasította a jelentést.
Vágólapra másolva!

Több országot is megbélyegzett az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni bizottságának kedden nyilvánosságra hozott jelentése.

A jelentés szerzői felszólították Ausztriát: nagyobb erővel harcoljon a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen. A felmérés különösen aggasztk tartja, hogy a faji előítéleteket politikai célokra is felhasználják az ország szélsőjobboldali erői, nevén nevezve az Osztrák Szabadságpártot. Bécs visszautasította a vádakat, hangsúlyozva, hogy a Szabadságpárt márciusi bécsi választási sikeréből nem lehet levonni azt a következtetést, hogy az a rasszizmusnak vagy az idegengyűlöletnek köszönhető.

Dániában a bevándorlókra, főleg a muzulmán vallásúakra, úgy tekintenek, mint a dán gazdaságot, életmódot, hagyományos értékeket fenyegető veszélyre. A tavaly nyári adatok szerint a legrosszabb helyzetben az országban munkát kereső szomáliaiak vannak. Nagy-Britanniával kapcsolatban a jelentés elmarasztalja az írott sajtót, amely eleve negatív képet fest a menekültekről, és a politikai menedékjogért folyamodókról valamint az igazságszolgáltatásról, amely döntéseivel szintén a faji gyűlöletet szítja a sziget országban.

A jelentés szerzői Macedóniában "aránytalan mértékben" tapasztaltak hatalmi visszaéléseket és erőszakos cselekedeteket a helyi rendőrség részéről az ország etnikai kisebbségei, elsősorban az albánok és a cigányok ellen. Hasonló diszkriminációkat vetnek az albán hatóságok szemére, ahol a cigányok mellett az egyiptomi bevándorlók is hátrányos megkülönböztetést szenvednek el. A bizottság ugyanakkor üdvözli a tiranai kormánynak azt a döntését, hogy 1999-ben 480 ezer koszovói albán menekültet fogadott be.

A dán kormány és több párt is elutasította kedden az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni bizottságának jelentését. Mogens Lykketoft dán külügyminiszter szerint a tavaly júniusban készült jelentésen "túlhaladt az idő", azóta pozitív fejlemények történtek e téren az országban, és árnyaltabb a menekültek és bevándorlók beilleszkedésével kapcsolatos politikai vita is. A külügyminiszter úgy vélekedett, hogy manapság a bevándorlókat a dán lakosság inkább "potenciális erőnek, semmint problémának" tekinti, és óva intett attól, hogy egyes elszigetelt jelenségeket, amelynek külföldiek a részesei, globális támadásra használjanak fel a lakosság egy része ellen. Lykketoft aggodalmát fejezte ki azért, hogy Dániának külföldön rasszista hírét költik, holott ez nem felel meg a valóságnak.

John Vinter, a jobboldali Dán Néppárt bevándorlási ügyekben illetékes szóvivője elutasította a kormánynak azt a vádját, mely szerint a konzervatívok szítják az idegengyűlöletet.

Hivatalos statisztikák szerint Dánia 5,3 millió lakosa közül 4,8 százalék külföldi, de ha a dán állampolgárságot elnyerteket is hozzájuk számítják, akkor ez az arány eléri a 7,4 százalékot.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. október 12.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!