Rendőrök és tüntetők csaptak össze Katmanduban<br/>

Vágólapra másolva!
Összecsapott Katmanduban a pénteken meggyilkolt Birandera királyt gyászoló tömeg és a rendőrség - jelentette a BBC. A hatóság könnygázzal és gumibotokkal próbálta megfékezni a feldühödött tömeget. A nepáliak megosztottak, egyesek támogatják Gianderát az új királyt, mások viszont őt vádolják a Birandera és több családtagja meggyilkolásával. Többen Indiát, maoista csoportokat, vagy nemzetközi szervezeteket gyanítanak a pénteki mészárlás hátterében.
Vágólapra másolva!

Nepáli tüntetők köveket dobálnak az ellenük
kivezényelt rendőrökre

A hatóságok éjszakai kijárási tilalmat léptettek érvénybe. A rendőrség könnygázzal és gumibottal próbálta megfékezni a feldühödött tömeget nem messze a királyi palotától. Figyelmeztető lövéseket is leadtak a tömeg feje fölé, egyes jelentések szerint egy ember meghalt, többen megsebesültek. A tömeg egy része elutasítja, másik része támogatja az új uralkodót.

Giangera király megígérte, hogy kivizsgáltatja a pénteki mészárlás körülményeit. Az új király azt is beismerte, hogy nem hozták nyilvánosságra a gyilkosságok összes tényét. Törvényes és alkotmányos kifogásokkal magyarázta, miért nem magyarázták meg eddig a pénteki eseményeket.

A szombaton királlyá kikiáltott Dipendra herceg hétfő hajnalban halt bele pénteken szerzett sérüléseibe. Korábbi hírek szerint ő gyilkolta le a családot. Ezt a nepáliak nem akarták elhinni. A hivatalos források később tagadták, hogy Diapendra lett volna a tettes, aki állítólag összeveszett szüleivel, mivel maga akart feleséget választani, de ezt nem engedték neki. A hivatalos magyarázat szerint véletlenül süt el egy fegyver és ez okozta a szűkebb királyi család csaknem összes tagjának halálát.

A magyarázatok hiánya miatt sok nepáli összeesküvésre gyanakszik. Szerintük nem baleset volt, de nem is Diapendra követte el a gyilkosságokat. A tiltakozók közül többen az új királyt és fiát Parasz Sah-t vádolják. Más összeesküvés elméletek szerint az események mögött India, nepáli maoista csoportok, vagy meg nem nevezett nemzetközi szervezetek állnak. Hétfőre, a rendkívüli események miatt összehívták a nepáli Kongresszusi Párt központi bizottságának ülését - írja a BBC.

Ajánló:

(angolul)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről