A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
NyílNyíl

Pornófilmekkel is küzdenek az AIDS ellen Brazíliában<br/>

Vágólapra másolva!
Az erőteljes brazíliai AIDS-ellenes kampányba immár pornófilmes cégek is beszálltak. Az erotikus és pornófilmekben ezután állandó kellék lesz az óvszer. A brazilok emellett már iskoláskorban megkezdik a felvilágosítást, a betegség elkerülésének módszereire és a hűség fontosságára okítva a tanulókat. Sikeres az egyedül Brazíliában bevezetett, mindenki számára hozzáférhető, olcsó gyógyszeres kezelés intézménye is. Azonban ez utóbbi miatt az USA szankciókkal fenyegetőzik, mivel a brazilok saját törvényeik alapján rendszeresen megszegik a nemzetközi szabadalmi jogokat a legújabb gyógyszerek engedély nélküli lemásolásával és alkalmazásával.
Vágólapra másolva!

Sao Paulóban újfajta filmeket forgat a Sexxxy videos nevű brazil cég. Az erotikus és pornófilmek gyártásával foglalkozó társaság beszállt az AIDS elleni küzdelembe, és filmjeiben állandó kellékként alkalmazza az óvszert - jelentette a BBC. Felvesznek emellett egy speciális AIDS-ellenes klipet is, melyet minden filmjük előtt bejátszanak, megelőzve ezzel azt a brazil kongresszusi határozatot, amely a közeljövőben kötelezővé teszi az ilyen kisfilmek lejátszását minden erotikus témájú film előtt.

A pornóipar bevonása az AIDS elleni küzdelembe a legújabb példája annak, hogy a brazilok mennyire erőteljesen lépnek fel a betegség ellen. Sok szakértő szerint ezekkel az intézkedésekkel a dél-amerikai ország követendő példát állít a világ többi állama elé. A brazil AIDS-ellenes kampány páratlanul erőteljes. Felhasználja az ország hagyományos szexuális nyitottságát, amire másutt előszeretettel tekintenek úgy, mint a betegség elterjedésének fő okára. Sok Sao Pauló-i iskolában például agyagmodelleken gyakorolják a nebulók az óvszer helyes használatát, emellett oktatóik a hűség fontosságára hívják fel a figyelmüket, mindezt a szexuális felvilágosítás keretein belül.

Brazíliában az eddigi erőteljes fellépésnek köszönhetően 60 százalékkal csökkent az AIDS miatti halálozások száma, és valószínű, hogy a dél-amerikai ország a hétfőn New Yorkban kezdődő nemzetközi AIDS-csúcstalálkozón is vezető szerephez jut a két legvitatottabb kérdésben. Az egyik, hogy biztosítsanak-e, és ha igen, mi módon mindenki számára hozzáférhető gyógyszeres kezelést a betegségben szenvedők részére. A másik pedig, hogy a megelőző kampányokban a még sok helyütt tabunak számító témákat - mint a szexuális és homoszexuális kapcsolatok, valamint a drogok használatának veszélyei - is felvessék-e.

Brazília az egyetlen olyan fejlődő állam, ahol ingyenes kezelést biztosítanak a betegek részére, az AIDS-ellenes gyógyszerek olcsó változataival. Brazil tisztségviselők szerint az AIDS-halálozás csökkentésének 300 millió dolláros költségvetése megtérülő gazdasági és nem utolsósorban etikai befektetés. A mindenki számára elérhető gyógyszeres kezelés ellen érvelők legfőbb kifogása azonban, hogy ezzel ellenállóbbá lesz a HIV-vírus, mivel a fejlődő országok állampolgárai nem szedik megfelelően a gyógyszereket.

Ezzel ellentétben a brazil kutatások eredményei azt mutatják, hogy a nyomornegyedek lakói és az iskolázatlan falusiak ugyanolyan jól elboldogulnak a gyógyszerek bonyolult alkalmazási feltételeivel, mint a fejlett országokban élők. A brazil klinikák egyszerű, képes ismertetőkkel látják el a betegeket, akik ezek útmutatásai alapján a megfelelő módon tudják alkalmazni a gyógyszereket - írja a BBC.

Komoly bonyodalmakat okoz azonban, hogy a brazil törvények engedik a nemzetközi szabadalmi jogok megszegését, és így a legújabb gyógyszerek széles körű alkalmazását, és emiatt az Egyesült Államok a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) fordult, és szankciókkal fenyegetőzik. Az amerikaiak szerint a gyógyszeres kezelés csak egy kis része az AIDS-ellenes küzdelemnek, és Brazíliának inkább a megelőzésre kellene több energiát fordítania.

A brazil orvosok szerint nem lehet különválasztani a kezelést és a megelőzést. A doktorok úgy vélik, kezelés nélkül az emberek nem szívesen vetnék alá magukat az AIDS-teszteknek, nagyban megnövelve a betegség terjedésének mértékét. A kezelés segítségével a nem betegek is könnyebben elfogadják a fertőzötteket, akiket így be lehet vonni a megelőző kampányokba is - írja a BBC.

Ajánló:

- az ENSZ AIDS-ellenes mozgalmának lapja (angolul)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!