A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

<FONT size="2"> <P>Az EU-tagság a cél a szerb kormányfő szerint</P></FONT>

Vágólapra másolva!
A szerb kormányfő szerint Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök kiadatásával lehetővé vált Jugoszlávia EU-csatlakozása a következő egy évtizedben. Úgy véli, Európa belátja, hogy drágább az országot kívül tartani, mint befogadni.
Vágólapra másolva!

Zoran Djindjic szerbiai miniszterelnök a salzburgi világgazdasági fórumon azt mondta: Jugoszlávia és a többi balkáni ország a következő tíz évben sem lesz képes teljesíteni az uniós tagság feltételeit, de szerinte a belépési kritériumok idővel enyhülnek, s az EU kidolgozza "az együttműködés rugalmas modelljeit".

Djindjic szerint az EU számára pusztán pénzügyi megfontolásokból is hasznos Jugoszlávia felvétele, még ha ez rövid távon kiadásokkal jár is, mivel a menekültekkel, a szervezett bűnözéssel és egyéb tényezőkkel kapcsolatos költségek együtt magasabbak lesznek e kiadásoknál.

Djindjic szerint Szerbia stabil ország, ahová megéri befektetni annak ellenére is, hogy szövetségi szinten alkotmányos válság jellemzi Jugoszláviát. Szerbia miniszterelnöke kijelentette, hogy Szerbia azonnal 1 milliárd márka értékű közvetlen külföldi befektetésre számíthat, amint megoldja a jogi és a biztosítási problémákat.

A kormányfő szerint a fő gondot a régi jugoszláv adósságok mellett a befektetési programok biztosítása jelenti, s amíg ezt nem sikerül rendezni, nem lehet számítani jelentős magántőke-befektetésekre Szerbiában. Az említett 1 milliárd márka elsősorban az energiaiparba és az infrastrukturába - különösen a vasút- és az útépítésbe - áramolna. Részletek nélkül hozzátette, hogy német, olasz és osztrák cégek érdeklődnek e beruházási lehetőségek iránt.

Az utóbbi tíz évben Szerbiában a hazai össztermék értéke 60 százalékkal zuhant, s hatalmas újjáépítési és reformprogramokra lesz szükség ahhoz, hogy az ország bekapcsolódhasson Európa gazdasági vérkeringésébe.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!