A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Rekordméretű folyótervek Kínában

Vágólapra másolva!
A tervek szerint 2400 kilométeres csatorna épülne Kínában, hogy megoldja Peking, valamint a kiszáradófélben lévő Sárga-folyó és a sivatagos területek vízellátását.
Vágólapra másolva!

A történelem egyik legnagyszabásúbb mérnöki tervét hozták nyilvánosságra Kínában - írja az il Nuovo internetes újság. Két, összesen 2400 kilométer hosszú csatorna megépítését tervezik a Jangcén, melyek a folyó vizét vezetnék az ország északi részei felé. Az északi városok egyre inkább küzdenek a vízhiánnyal, a terület elsivatagosodással fenyeget. Ráadásul az iparosítás és a növekvő városok is egyre több vizet igényelnek. A mesterséges folyók megépítésére tíz évet szánnak és több százmilliárd forintnak megfelelő összeget. Az építkezések 2002-ben kezdődnek. Az első szakasz Peking felé futna, a másik pedig vizet vinne a kiszáradófélben lévő Sárga-folyóba is. 1997-ben 226 napra a folyó teljesen kiszáradt. A csatornákon évente több millió köbméter víz hömpölyögne észak felé.

Kína India után a második vizekben legszegényebb ország, viszont a világ népességének egy ötöde lakik a területén, ezért a tervet stratégiai jelentőségűnek tartják. A kínai otthonokban a csapvíz általában nem iható. A természetes vizek nagy része szennyezett, mégis sokan ezeket kénytelenek fogyasztani. Vannak olyan városok a térségben, ahol a nap 24 órájából 22-ben szárazak a csapok. Súlyos vízhiánnyal küzd Peking is.

A kínai és nemzetközi környezetvédők kétségbe vonják, hogy a gigantikus terv megoldhatna minden problémát. Attól félnek, hogy a különösen szennyezett vidékeken is áthaladó mesterséges folyókon keresztül Pekingbe már csak mocskos szennyvíz érkezik majd - ami azonban dollármilliókba kerülne.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!