A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A német kormány újraszabályozza a bevándorlási törvényt

Vágólapra másolva!
A német szövetségi kormány törvényben kívánja újraszabályozni a külföldiek jogait. Ennek során egyetértésre törekszik az ellenzékkel, ezért annak a javaslatait is figyelembe vették az új törvénytervezet kidolgozásánál.
Vágólapra másolva!

Otto SchilyOtto Schily belügyminiszter szavai szerint a gazdaságbarát törvény megteremti annak az alapját, hogy a bevándorlást a szükségletekhez igazítsák. A törvény összefogja a külföldiek tartózkodásának és munkavállalásának engedélyezésével kapcsolatos alapvető rendelkezéseket. Lehetővé teszi a menedéket kérők ügyének gyors elbírálását, a bürokrácia leépítését, de azok gyors "távozásra kényszerítését" is, akiknek elutasították a menedékkérelmét vagy illegálisan érkeztek az országba.

A jövőben külföldiek kétféle címen tartózkodhatnak Németországban: a meghatározott időre szóló tartózkodási és egy időkorlát nélkül megadott letelepedési engedély birtokában. A munkavállalási engedélyt a tartózkodási engedéllyel együtt ítélik meg, amennyiben ahhoz a munkaügyi hatóság is hozzájárul, amelynek beleszólása lesz a bevándorlás alakításába a munkaerőpiac helyzetének fényében.

A magas képzettségű szakemberek - mérnökök, informatikusok, matematikusok - egyből letelepedési engedélyt kaphatnak. A tartós tartózkodás engedélyezésének feltétele lesz a német nyelv, a német jogrend kielégítő ismerete. Egy pontrendszer révén szükség esetén ösztönözhető további, "különösen alkalmas" azaz képzett fők bevándorlása.

A felsőfokú iskoláikat Németországban végző külföldiek diplomájuk megszerzése után egy évig állás után nézhetnek a német munkaerőpiacon, ami a képzett szakemberek elvándorlásának megakadályozását szolgálja.

A belügyminiszter semmiféle bevándorlási kvótát nem volt hajlandó megnevezni. Schily az ország kedvezőtlen demográfiai helyzetét, a társadalom elöregedését csak mellékesen említette, és alapvetően tévesnek nevezte, hogy ez a jelenség a bevándorlással kiegyenlíthető.

A menedéket kérők esetében a külügyminisztérium helyzetértékelése alapján három év elteltével újra megvizsgálják, hogy az illető hazájában megváltoztak-e a viszonyok. Ha az előfeltételek ekkor már nem állnak fel, a menedékjog elismerését visszavonják. Az ország elhagyására kötelezetteket a kiutasítás gyors végrehajtása érdekében szükség esetén arra is kényszeríthetik, hogy a "kiutazók intézményében" lakjanak.

Az uniópártok alapjaiban egyetértettek a tervezettel, amely számos tekintetben elébe megy elvárásaiknak, mivel csak egyetértésükkel emelheti ki a szociáldemokrata-zöld koalíció a tervezetet a jövő évi választások közelgő kampányának témái közül és fogadtathatja el még a megméretés előtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!