Moszkvába érkezik Kim Dzsong Il

Vágólapra másolva!
A késő esti órákban érkezik Moszkvába Kim Dzsong Il páncélvonata. A pályaudvaron hamis bombariadó volt. A repüléstől állítólag rettegő észak-koreai vezető múlt csütörtök óta vonatozik a transzszibériai expressz útvonalán. A látogatás részleteit még a volt Szovjetunió gyakorlatát is meghaladó titkolózás övezi.
Vágólapra másolva!

Kim Dzsong Il páncélvonata Moszkva felé tart. A moszkvai jaroszlavi pályaudvart - ahova a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság urának különszerelvénye a tervek szerint befut - hamis bombariadó miatt vizsgálták át. Az egyik orosz lap golyónyomokról közölt fényképet, azt állítva, hogy a becsapódások a péncélszerelvényen láthatók. Az illetékesek szerint senki sem lőtt a szerelvényre.

Bár az észak-koreai "Szeretett Vezér" már múlt hét óta Oroszország területén utazik - nem kis felfordulást okozva -, hivatalos látogatása szombaton kezdődik. A tervek szerint ekkor tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Nem először találkoznak: Putyin tavaly ellátogatott Phenjanba, Igor Ivanov külügyminiszter pedig a közelmúltban barátsági, együttműködési és jószomszédsági megállapodást írt alá Észak-Koreával.

Amióta apja, Kim Ir Szen halála után átvette az ország irányítását, Kim Dzsong Il csupán kétszer utazott külföldre - mindkétszer Kínába. Akkor is nagy volt a titkolózás: egyik Kínai látogatását csak azután jelentették be hivatalosan, hogy már visszatért Phenjanba.

A mostani utat is szinte csak akkor jelentették be Moszkvában, hogy a 21 vagonból álló szerelvény átlépte a határt.

Kim Dzsong Il útját nem csupán titkolózás, de rendkívüli biztonsági intézkedések is kísérik. A "láthatatlan utazó" Omszkban két napot pihent, és meglátogatta a helyi tankgyárat, illetve a könyvtárat. Mindeközben nem sikerült róla egyetlen fotót sem készíteni. Útvonala védett, az utcákat lezárják és kiürítik.

Észak-Korea "Szeretett Vezérének" látogatása az orosz félnek két okból is fontos: Putyin phenjani látogatása során megállapodott az észak-koreai rakétaprogram bizonyos feltételekhez kötött befagyasztásáról, és ez érv lehet az amerikai rakétavédelmi tervekkel szemben. Washington ugyanis Észak-Koreát a "bandita államok" közé sorolja és - többek között - a phenjani fenyegetéssel indokolja a rakétavédelmi rendszer kiépítését.

Más praktikus érvek is szólnak Kim Dzsong Il fogadása mellett: orosz vállalatok busás üzleteket remélhetnek, amennyiben megállapodnak az elavult észak-koreai energiarendszer rekonstrukciójáról. Észak-Koreának mintegy 6 milliárd dolláros adóssága van Oroszország felé, írja az MTI.

Moszkva korábban Phenjan tudtára adta: az ideológiai támogatást nem viszonozza adósságkönnyítéssel.

Kim Dzsong Il interjút adott az ITAR-TASSZ hírügynökség vezérigazgatójának. Méltatta a két ország kapcsolatainak fejlődését, és támogatásáról biztosította Moszkvát az amerikai rakétavédelmi tervek elutasításában, illetve az ABM-szerződések fenntartásában. Az államadósság kérdéséről nem ejtett szót. Ugyancsak nem beszélt országa helyzetéről, a katasztrofális méreteket öltő éhínségről sem.

Kim Dzsong Il szerint a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság önálló külpolitikát folytató, virágzó szocialista állam akar lenni.

A "Szeretett Vezér" szabadidejében - az olvasás és zenehallgatás mellett - legszívesebben "népe és katonái körében tartózkodik", merthogy érdekli, hogyan él és dolgozik népe. Mindeközben ő "gondoskodik róluk és beszélget velük". Valamint "osztozik érzelmeikben".

[origo]

Ajánlat:

Ízelítő az észak-koreai politikai filozófiából

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről