<P class="MsoNormal">A hágai törvényszék foglyainak lehallgatják a telefonjait

Vágólapra másolva!
A hágai nemzetközi törvényszék volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására felállított részlegének vádlottjai telefonálhatnak a börtönből, de beszélgetéseiket lehallgatják.
Vágólapra másolva!

A hágai nemzetközi törvényszék volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására felállított részlegének vádlottjai - így Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök - telefonálhatnak fogva tartásuk színhelyéről, de beszélgetéseiket folyamatosan ellenőrzik. Így a foglyok nem tehetnek törvénytelen megjegyzéseket - mondta hétfőn a hágai fogház szóvivője.

Az erről beszámoló szóvivő megerősítette, hogy Milosevic a hét végén telefonon beszélt pártjának Belgrádban tartózkodó képviselőivel. Kijelentette azonban: ezzel a volt jugoszláv elnök nem élvezett valamiféle kiváltságot. Belgrádi értesülések szerint Milosevic felszólította pártját, a Szerb Szocialista Pártot (SPS), hogy Branislav Ivkovicot, az SPS egyik vezető politikusát, zárják ki a vezetőségből. Annak ellenére, hogy Milosevic Hágából beavatkozott a belgrádi ülésbe, a párt főbizottsága beválasztotta Ivkovicot a titkárságba.

A hágai törvényszék hozzájárulását adta ahhoz, hogy az SPS ötfős küldöttsége felkeresse Milosevicet hágai fogságában. A tervek szerint a látogatók az elkövetkező napokban két csoportban találkoznak majd pártjuk fogva tartott vezetőjével - beszélgetéseiket azonban - mind közölték - figyelemmel fogják kísérni. Ugyanígy volt ez akkor is, amikor a volt jugoszláv elnök feleségével találkozott. Akkor - mind a két alkalommal - üvegfalon keresztül láthatták egymást, és telefonon érintkezhettek egymással.

Korábban:

Telefonált híveinek Milosevic

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről