Az olasz rendőrfőnök beismerte a túlzott erőszakot Genovában

Vágólapra másolva!
A nyilvánosságra került tanúvallomások, panaszok, vizsgálatok súlya alatt az olasz rendőrség első embere elismerte szerdán, hogy a rendfenntartók a Nyolcak genovai csúcstalálkozója idején a tüntetőkkel szemben olykor túlzott erőszakot alkalmaztak.
Vágólapra másolva!

Gianni De Gennaro az egy halálos és több száz sebesült áldozatot követelő összecsapások kivizsgálására felállított parlamenti vizsgáló bizottság előtt azt mondta, valószínű, hogy "az erőszakos bűnözők által teremtett gerillaháborús körülmények egyes esetekben a (rendőri) egységek részéről az erő eltúlzott alkalmazását vonták maguk után". Illegális rendőri magatartás szórványos előfordulását is elismerte, és fegyelmi intézkedéseket is ígért, miközben csapatainak mentségére számos enyhítő körülményt sorolt, mindenekelőtt a globalizációellenes mozgalmak vandalizmusát.

A rendőrség soraiban kilátásba helyezett fegyelmi intézkedéseket "az állampolgárok és a biztonsági intézmények közötti kötelék újraforrasztásának szándékával" indokolta, amivel egyszersmind elismerte, hogy az országban nagyfokú bizalmatlanság terheli a lakosság és a rendőrség kapcsolatát a Genovában történtek óta. A parlament jobb- és baloldalán egyaránt tisztelettel övezett vezető hivatalnok meghallgatásán kívül a bizottság bizalmas rendőrségi jelentésekkel is megismerkedhetett.

A rendőrfőnök kedden halálos fenyegetést kapott röplapokon, amelyeken a Vörös Brigádok szélsőbalos terrorszervezet aláírása állt. A globalizációellenes mozgalmak egyik olaszországi vezetője, Luca Casarini provokációról beszél, szerinte a kormány mozgalmukat akarja így kriminalizálni.

Korábban:

A Genovában történtek hamarosan megismétlődhetnek Nápolyban

Halálosan megfenyegették az olasz rendőrfőnököt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről