A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Chirac nyugalmat vásároltatott magának

Vágólapra másolva!
A Le Canard Enchainé című hetilap robbantotta ki a legújabb Chirac-botrányt. A lap szerint Jacques Chirac, Franciaország jelenlegi elnöke korábban rávett egy alapítványt, hogy vásárolja meg a kastélya melletti területet. A telek azóta is üresen áll, így biztosítva a Chiracék nyugalmát.
Vágólapra másolva!

Jacques Chirac 1977-ben személyesen járt közben azért, hogy a Claude-Pompidou Alapítvány megvásároljon egy öthektáros telket Chirac Correze megyei kastélya tőszomszédságában. A jelenlegi államfő akkoriban az alapítvány kincstárnoka volt.

Chirac így akarta biztosítani a családi birtok zavartalanságát, a vásárlással járó költségeket azonban az általa irányított párizsi polgármesteri hivataltól származó támogatásból, azaz közpénzekből fedezték - állította legújabb számában a Le Canard Enchainé.

A kényes politikai ügyekben bennfentesnek számító szatirikus hetilap dokumentumokkal támasztja alá mondandóját. A néhai Georges Pompidou elnök özvegye által idősek és sérült gyermekek támogatására létrehozott Fondation Claude-Pompidou 1977-ben, Chirac javaslatára döntött az akkori kincstárnok XVII. századi kastélyának tőszomszédságában elterülő telek megvásárlásáról. Chirac a lapban közölt jegyzőkönyv tanúsága szerint 500 ezer frankos (mai értéken 1,4 millió frank) ajándékozási szerződést ígért. Hivatalosan a Chirac-birtok mellett idős emberek számára üdülőközpont létesült volna.

Bár az ígért adománynak nyoma sincs az alapítvány pénztárkönyveiben, az üzletet egy évvel később nyélbe ütötték, s ettől kezdve a párizsi városháza megduplázta - évi 500 ezer frankra emelte - az alapítványnak nyújtott szubvenciót. A sarre-i telken pedig azóta sem épült semmi, 23 éve parlagon hever, jótékonyan szigeteli el a külvilágtól az elnöki pár birtokát.

A legújabb botrány nyomán a Le Monde egész oldalas beszámolóban járta körül a párizsi főpolgármesteri hivatal támogatási rendszerének működését. Bertrand Delanoe, Párizs első szocialista polgármestere - aki idén tavasszal, 130 évi jobboldali kormányzás után foglalta el a városházi bársonyszéket - a hivatal pénzügyi szisztémájának teljes átvilágítására adott utasítást, írja a Le Monde.

Az áprilisi első költségvetési szavazás alkalmából derült ki ugyanis, hogy a városházán Chirac 1977-től 1995-ig tartó polgármestersége idején, és utódja alatt is részleteket nélkülöző, nem teljes lista alapján döntöttek a támogatandó alapítványoknak és társaságoknak kiutalt anyagi hozzájárulásokról.

A France-Soir "Chirac, a kastély foglya - sorozatos visszaélések" címen közölt írásában ismét az elnök fejére olvasta a személyével összefüggésbe hozott gyanús anyagi ügyleteket, köztük a városháza által meghirdetett közbeszerzési pályázatok nyerteseitől bekasszírozott, majd a pártjához, az RPR-hez átzsilipelt "adományok" ügyét, a barátoknak és ismerősöknek biztosított városházi fiktív állásokat csakúgy, mint a legutóbbi, titkos alapokból származó, költséges magánutazásokra felhasznált repülőjegyek botrányát.

A lap megállapítja: Chirac nem tett mást, mint elődei, a jobb-és baloldalon egyaránt: a hivatali helyzetéből adódó lehetőségekkel élve mintegy családi vállalkozásként kezelte a közügyeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!