Izrael föld-föld rakétákkal támadt

Vágólapra másolva!
Palesztin fegyveresek rálőttek egy izraeli autóbuszra, amelyben ketten megsérültek. Válaszul az izraeli hadsereg alakulatai föld-föld típusú rakétákat lőttek ki egy gázai palesztin biztonsági központra. Eközben hamarosan találkozik Simon Peresz izraeli külügyminiszter a Jasszer Arafat palesztin elnökkel, hogy tanácskozzanak a júniusban elhatározott tűzszünet megvalósításáról.
Vágólapra másolva!

Palesztin fegyveresek rálőttek egy izraeli autóbuszra szombaton késő este Jeruzsálem északi részén, két utas megsebesült. Az egyik sérült egy 2 éves kislány, a másik egy húszas éveiben járó fiatalember. A mentők a helyszínen látták el őket.

Az izraeli hadsereg alakulatai válaszul föld-föld típusú rakétákat lőtt ki szombat éjszaka egy gázai palesztin biztonsági központra. A támadásban a Han Junesz-i palesztin biztonsági erők helyi főhadiszállásának épülete romba dőlt, három palesztin polgári személy megsebesült.

Az izraeli hadsereg szóvivője a csapásról szólva közölte: a rakéták kilövése válasz volt azokra a palesztin tüzérségi támadásokra, amelyeket a hét végén a Gázai-övezetből indítottak izraeli területek ellen. Közleményében utalt arra, hogy az izraeli hadsereg többször is kérte a palesztin illetékeseket, hogy a Palesztin Hatóság ellenőrizte területekről végrehajtott izraeli célpontok elleni tüzérségi támadásokat állítassák le.

Az izraeli hadsereg mindaddig folytatja csapásmérés-sorozatát, míg az izraeli lakosság védelme megköveteli azt - szögezte le végezetül a szóvivő.

Peresz - Arafat találkozó várható

Simon Peresz izraeli külügyminiszter a "közeljövőben" találkozik Jasszer Arafat palesztin elnökkel, hogy tanácskozzanak a júniusban elhatározott tűzszünet megvalósításáról.

Palesztin források szerint Peresz már kapcsolatba lépett a palesztin elnöki hivatallal, és Arafat kinyilvánította, hogy kész bármikor találkozni az izraeli külügyminiszterrel. Peresz szombat este az izraeli televízió második csatornáján hozta nyilvánosságra a megbeszélés tervét, és hozzátette: Izraelnek most diplomáciai kezdeményezésre van szüksége. A találkozó dátumáról nem kívánt nyilatkozni, mondván: ezzel a tárgyalások ellenségeit is tájékoztatná, és a legteljesebb titoktartás mellett akar egyezkedni a palesztin elnökkel. Egyúttal sietett leszögezni, hogy Ariel Saron miniszterelnököt minden lépéséről tudósítja.

Saron mindezidáig az Izrael elleni támadások megszüntetését szabta a palesztinokkal folytatandó megbeszélések előfeltételének, és határozottan ellenezte a tárgyalást Arafattal.

A német hírügynökség szerint Peresz elmondta, hogy a találkozón elsősorban a Washington által indítványozott, de be nem tartott tűzszünet gyakorlati megvalósítása, valamint a palesztin önkormányzatú területek körüli izraeli zárlat enyhítése kerülne terítékre. Az izraeli külügyminiszter a napokban ismertette legújabb javaslatát, amely szerint a tűzszünetet fokozatosan léptetnék életbe, figyelembe véve a palesztin területek különböző térségeiben kialakult, eltérő viszonyokat.

Korábban:

Arafat nemzetközi beavatkozást sürget

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!