A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

A bíróságtól követeli egy brit asszony, hogy meghalhasson

Vágólapra másolva!
A legfelsőbb bíróság elé került egy 42 éves, izomsorvadásban szenvedő brit asszony beadványa, melyben azt kéri, engedélyezzék, hogy férje halálba segíthesse. Az ellenzők visszaélések sorától tartanak, ha a bíróság engedélyezné a beteg megölését.
Vágólapra másolva!

Az angol Diane Pretty nem kíván tovább élni, de saját kezűleg nem tud véget vetni az életének, mert a betegség miatt már csupán a fejét tudja mozgatni. Ezért kérvénnyel fordult a legfelsőbb bírósághoz, melyben azt szeretné elérni, hogy férje segíthesse őt át a túlvilágra, anélkül hogy ezért börtönbüntetés várna rá. Az idevágó 1961-es törvény értelmében a férj minden kísérlete gyilkosságnak számít - érkezett a még nem hivatalos válasz.

Első alakalommal kellett eutanáziáról szóló beterjesztést tárgyalnia a bíróságnak a szigetországban azóta, hogy az Európai Unióban bevezetett új emberi jogi normák életbe léptek. Ezek alapján a betegeknek joguk van visszautasítani az olyan kezeléseket, vagy beavatkozásokat, amelyek következményeit megalázónak ítélik, és mint Diane Pretty ügyvédei kifejtették, a beteg ebben az esetben azt tartja megalázónak, hogy egyáltalán megpróbálják továbbra is életben tartani. "Méltóságomat megőrizve kívánok meghalni, saját döntésem alapján" - írta a bíróságnak és mondta el televíziós nyilatkozatokban a beteg nő, aki már beszélni is csak gép segítségével tud, mert testének gyakorlatilag egyetlen izmát sem tudja többé használni.

Diane esete kapcsán Nagy-Britanniában sosem látott méreteket öltött a vita az eutanáziáról. A közvéleménykutatások eredményei azt mutatják, hogy a brit lakosság 82 százaléka az eutanázia engedélyezése mellett áll. Ezt az álláspontot képviselik a liberális politikusok, illetve a kifejezetten az eutanázia jogáért küzdő szervezet is, Ludovic Kennedy elnöklete alatt. Az ellenzők attól félnek, ha Diane férjének engednék a gyilkosságot, ez ellenőrizhetetlen visszaélésekhez vezetne. Családok tehetnék el sorban láb alól a kibírhatatlan idős rokonaikat - állítják. "Ez rémálom - mondja Kennedy - a kérdés pedig továbbra is az, hogy kivívhatjuk-e a jogot arra, hogy magunk dönthessünk a halálunkról." Kennedy Tony Blair brit kormányfőnek is írt, a törvény mielőbbi megváltoztatása érdekében. Diane és családja a bíróság döntésére vár, bár az előzetes értesítések alapján valószínűleg nem kapnak pozitív választ - írja az il Nuovo internetes újság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!