A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A csehországi romák az ENSZ-hez fordulnak

Vágólapra másolva!
Emil Scuka, a Nemzetközi Roma Szövetség (IRU) cseh elnöke hétfőn bejelentette, hogy a csehországi romák képviselői részt vesznek az ENSZ hét végén megrendezendő fajgyűlölet-ellenes konferenciáján a dél-afrikai Durbanben, egyúttal értésre adta, hogy a brit bevándorlási hivatal hétfőtől újraindított előzetes utasellenőrzése a prágai repülőtéren "úgysem tudja megakadályozni a romák kivándorlását".
Vágólapra másolva!

Scuka elmondta, hogy az egyhetes durbani ENSZ-konferencián - amelyen a részt vevő politikusok között ott lesz Jan Kavan cseh külügyminiszter is - a csehországi roma vezetők tájékoztatni fogják a megjelenteket a prágai repülőtéren "a britek által végzett bevezetett diszkriminatív intézkedésekről", a szigetországba készülők előzetes "megszűréséről".

A szóban forgó repülőtéri ellenőrzéseket egy februárban megkötött cseh-brit kormányközi megállapodás alapján vezették be július 18-án. Augusztus 9-én rövid időre leállították ugyan, de miután ismét növekedni kezdett a kivándorolni szándékozók száma, visszaállították az utaskontrollt. London ezzel szeretné eleve megakadályozni a vélhetően politikai menedéket kérő csehországi romák nagy-britanniai kiutazását, míg Prága pedig azt reméli, hogy ha ezt a cseh földön végzett akciót lehetővé teszi London számára, akkor elkerülheti a brit vízumkényszer bevezetését. Az intézkedés bevezetése óta több mint száz személyt - többségükben romákat - akadályoztak meg abban, hogy egyáltalán elinduljanak a szigetországba.

"A romák azonban meg fogják találják a kiskapukat és a többi repülőtereket, így Anglia nem tehet semmit" - közölte Emil Scuka. A cseh szenátus emberi jogi bizottságának elnöke, Frantisek Mezihorák szerint Angliának meg kell változtatnia a menedékjogra vonatkozó törvényeit, ugyanakkor azt ő is elismerte, hogy a vízumkényszernél egy fokkal jobb megoldásnak találja a brit hatóságok prágai ténykedését.

A roma szervezetek vádját, miszerint az utasellenőrzések faji diszkriminációt jelentenek, mind a brit, mind a cseh kormány határozottan visszautasította.

Korábban:

A brit belügyminisztérium újraindítja a prágai utasszűrést

A cseh kormány szerint szervezik a romák kivándorlását

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!