A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Első alkalommal tartanak NATO-hadgyakorlatot Ausztriában

Vágólapra másolva!
NATO hadgyakorlat színtere lesz Stájerország hétfőtől. A semleges Ausztria területén ehhez hasonló gyakorlat még nem volt. Az ellenzék tiltakozó tüntetéseket szervez, mert úgy véli, az akció veszélyezteti Ausztria hagyományos semlegességét.
Vágólapra másolva!

Az észak-atlanti szövetség a békepartnerségi program keretében hétfőtől első ízben tart hadgyakorlatot Ausztria területén. A Cooperativ Best Effort 2001 elnevezésű gyakorlat során 21 ország 1450 katonája tart próbát nagyobb válsághelyzetek leküzdésére. A gyakorlatozók között 1000 osztrák katona is van. 20 Pandur típusú páncélozott csapatszállító jármű, és 16 helikopter is részt vesz a hadgyakorlatban. A fő cél a parancsnoki törzsek együttműködésének fejlesztése.

A NATO-tagállamok között részt vesz az Egyesült Államok, Kanada, Görögország, és Lengyelország, rajtuk kívül jelen lesz Macedónia, valamint a Szovjetunió számos utódállama, így Lettország, Litvánia, Örményország, Azerbajdzsán, Moldova, Ukrajna és Üzbegisztán.

Az ellenzéki zöldek és az Osztrák Szociáldemokrata Párt tüntetést szervez, mert úgy találják, a gyakorlat veszélyezteti Ausztria semlegességét. Az osztrák kormány jó ideje szeretné bevezetni a semlegesség helyett a tömbön kívüliség fogalmát, sőt a NATO-hoz való későbbi csatlakozás lehetőségét sem zárja ki. Az ellenzék ezt teljes mértékben elutasítja.

Ausztria 1995-ben csatlakozott a békepartnerségi programhoz, s azóta számos hasonló hadgyakorlaton vettek részt külföldön az osztrák katonák. Az erős ellenzéki tiltakozás annak tulajdonítható, hogy ehhez hasonló hadgyakorlatot Ausztria területén még sosem tartottak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!