Macedónia nem akar NATO-békefenntartást

Vágólapra másolva!
A szkopjei kormány nem a NATO, hanem ENSZ felhatalmazású vegyes európai csapatok részvételét fogadná el a térség békefolyamatának biztosítására. Szkopje szerint a NATO-csapatok által biztosított béke mesterséges lenne. A NATO fegyverbegyűjtési akciója addig folytatódik Macedóniában, amíg a törvényhozás nem folytatja a vitát az alkotmánymódosításról - jelentette az [origo] helyszíni tudósítója.
Vágólapra másolva!

Magyar NATO-katona gépuskát vág lángvágóval, a macedóniai fegyverbegyűjtó akció során.(fotó:Reuters)

A vita idején - az alkotmány módosításáig - a fegyverbegyűjtés szünetel. A NATO és az albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) abban állapodtak meg, hogy az albán gerillák 3300 fegyvert adnak át önként a nemzetközi erőknek.

A macedón és az albán politikai vezetők ohridi megállapodása szerint a módosított alkotmányban a macedóniai albán kisebbségnek a jelenleginél több jogot biztosítanak. Szkopjéban azonban többen úgy érzik, hogy a macedón-albán megállapodás valójában az ország föderalizációjával egyenlő. A szkopjei kormány ezért is fogadja fenntartásokkal az ötletet, hogy a NATO-alakulatok a fegyverbegyűjtés végrehajtására szánt 30 napos mandátum után is Macedóniában maradjanak. Ez esetben ugyanis a külföldi katonák afféle ütközőövezetet alkotnának a macedón és az albán területek között. Az UCK céljainak felelne meg, ha a NATO-járőrök választanák szét a nemzeti közösségeket.

Szkopje szerint a NATO-csapatok által biztosított béke mesterséges lenne. A kormány álláspontját nemcsak az albán felkelők céljainak esetleges megvalósulásától való félelem alakítja, hanem az a NATO-ellenesség is, amit éppen a kormány egyes tagjai szítottak.

Egy fegyverbegyűjtő egység Brodecben, Macedóniában. (fotó:Reuters)

Az USA külügyminisztériuma sem támogatja a NATO-misszió mandátumának meghosszabbítását. A State Department szerint Macedóniában európai csapatokat kellene állomásoztatni, feladatuk pedig a békefolyamat felügyelete és a nemzetközi megfigyelők védelme lenne. Párizs és Moszkva szintén úgy véli, hogy valamilyen katonai jelenlét szükséges a fegyverbegyűjtési akció után is Macedóniában.

Egyelőre valóban törékenynek tűnik a béke: a hétvégén Tetovo környékén az albánok több ízben lőtték a macedón biztonsági erők állásait.

A NATO koszovói békefenntartó missziója, a KFOR 20 fegyvertelen albánt vett őrizetbe, akik Macedóniából akartak illegálisan Koszovó területére lépni. A KFOR déli szektorában június 8-a óta - akkor kezdődött a koszovói-macedóniai határ intenzív ellenőrzése - a német katonák 400 albán határsértőt tartóztattak le.

Makai József - Szkopje

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről