Amerikától függ a NATO hadba lépése

Vágólapra másolva!
A NATO működését szabályozó szerződés 5. cikkelye kimondja, ha bármely tagállamot külső támadás ér, a tagországok együtt lépnek fel az agresszor ellen. A NATO állandó tanácsa szerdán döntött: ha az USA igényli, a szövetség készen áll a segítségnyújtásra.
Vágólapra másolva!

A NATO állandó tanácsa szerdai ülésén jelezték, nem feltétlenül katonai fellépést jelent a közös akció szükségessége, de ha az USA igényli, a tagállamoknak együtt kell részt venniük az ellentámadásban. Magyarország 1999. óta a NATO tagja, így az 5. cikkely hatálya hazánkra is vonatkozik.

Állítólag Nagy-Británnia képviselője vetette fel, hogy a NATO fogadja el közös védelemre okot adó fejleménynek a keddi terrortámadást. A brit kezdeményezést azonnal helyeselte Németország, Belgium és Hollandia. Néhány órás tanácskozás után a tagállamok egységesen elfogadták a javaslatot. Így ha az USA háborús oknak tekinti valamely állammal szemben a terrorakciót, akkor a NATO országok hadseregei közösen kell hogy akcióba lépjenek. Közvéleménykutatások szerint az amerikaiak 80%-a megtorló akciót követel a keddi támadás után.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről