Újabb épület omlott össze New Yorkban

Vágólapra másolva!
Összeomlott New Yorkban a Világkereskedelmi Központ komplexumának harmadik, 47 szintes épülete is. Az épület - melyben a város katasztrófa-elhárítási központja is működött - órákon át lángolt, mielőtt összeomlott.
Vágólapra másolva!

New Yorkban, helyi idő szerint kedden kora este összeomlott a Világkereskedelmi Központ komplexumának harmadik, 47 szintes épülete is.

A kedd reggeli terrortámadások következtében hamuvá és törmelékké vált a két, egyenként 110 szintes iker-felhőkarcoló, amely évtizedek óta New York panorámájának meghatározó eleme volt. A toronyépületek mellett azonban a Világkereskedelmi Központ más épületeket is tartalmazó komplexum volt. Ez utóbbiak közül a hetes számú, 47 szintes épület hosszú órákon át lángokban állt, majd összecsuklott. A sors fintora, hogy ebben a harmadik épületben voltak New York város katasztrófa-elhárítási központjának az irodái.

Az elemzők felhívják a figyelmet arra: az összehangolt terrorista akció végrehajtói négy olyan polgári repülőgépet térítettek el, amelyek mindegyike az Egyesült Államok keleti partvidékéről Kaliforniába indult, vagyis a felszállás után csordultig volt a hosszú repülőúthoz szükséges üzemanyaggal.

A gépek közül kettő a New York-i Világkereskedelmi Központba, egy a washingtoni védelmi minisztérium (Pentagon) épületébe csapódott. A negyedik gép Pennsylvaniában erdős terepen zuhant le. Repülési illetékesek szerint az eredeti útiránytól való eltérés iránya arra utal, hogy az eltérített gép Washington felé repült, vagyis az ördögi tervek szerint a fővárosban vagy annak környékén kellett volna "bombaként" becsapódnia valamilyen célpontra - talán a Fehér Házra vagy a törvényhozás épületére, a Capitoliumra.

Kedd este a Washingtonból északnyugat felé kivezető útvonalak némelyikén páncélozott katonai autók konvoja volt látható. Hírtelevíziók találgatása szerint elképzelhető, hogy Maryland államban, a fővárossal szomszédos Montgomery megyében található biológiai-bakteriológiai kutató intézetek védelmének megerősítésére vezényelték ki a páncélosokat.

A Washingtont övező zöldövezeti lakónegyedek bevásárló központjaiban az üzletekből elkapkodták a palackozott ivóvizet, mert olyan híresztelések is lábra kaptak, hogy a terroristák megmérgezhetik a vezetékes vizet.

Washingtoni idő szerint kedd este az amerikai főváros melletti Andrews légitámaszpontra megérkezett George Bush amerikai elnök. Paul O'Neill pénzügyminiszter Japánban rekedt, és egyelőre ott is marad. Alan Greenspan, a szövetségi jegybank elnöke Svájcból repült volna haza kedden, de Zürichből felszállt gépe a hírek szerint visszafordult.

Korábban:

Terrortámadások Amerikában: repülőgépek csapódtak a Pentagonba és a World Trade Centerbe

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!