Vegyi fegyverekkel fenyegetőznek a terroristák

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok az egész emberiséget fenyegető vegyi és biológiai fegyverekkel tervezett terrortámadásokra számít, amelyek súlyosabb veszteségeket okozhatnak, mint a repülőgépekkel elkövetett merényletek. Az USA több államában jelenleg is rejtőzködnek olyan terrorista szervezetek, amelyek rendelkeznek vegyi, illetve biológiai fegyverekkel.
Vágólapra másolva!

Rumsfeld szerint Washingtonnak arról is tudomása van, hogy Oszama bin Laden szaúdi milliárdos terroristavezér - akit az Egyesült Államok vezetése több terrorakció elkövetésével is gyanúsít - tömegpusztító fegyvereket próbál beszerezni. A volt Szovjetunió egykori tagállamai, Irak, Észak-Korea - rendelkezik olyan programmal, amely a vegyi és biológiai fegyverkezést támogatja.

A fegyverként alkalmazható baktériumok közül a lépfene (anthrax) a legolcsóbban elkészíthető, és ehhez a legkönnyebb hozzájutni a feketepiacon. A halálos kórt nem csak bombákkal vagy rakétákkal, hanem egyszerű mezőgazdasági permetezőgépekkel is el lehet juttatni a kiszemelt célpontokhoz.

A lépfene elsősorban növényevő állatok heveny, fertőző betegsége. A heves tünetekkel (láz, tántorgás, szapora légzés és szívverés, véres hasmenés, ödémák) lezajló, nagyfokú pusztulással járó betegség kórokozója az embert is megbetegítheti. A halál oka általában légzőközpont-bénulás következtében fellépő fulladás. A betegséget, amelynek lappangási ideje rendkívül rövid (3-5 nap), védőoltással lehet megelőzni.

A lépfene kórokozója elleni védekezést nagyban nehezíti, hogy a védőoltás egyetlen egyesült államokbeli gyártójának, a michigani BioPort de Lansing nevű vállalatnak három évvel ezelőtt fel kellett hagyni a gyártással egy egészségügyi szabálymódosítás miatt. Az AFP jelentése szerint a gyár októberben kapja meg az új gyártási engedélyt, de a legelső készítményekre így is legalább egy évet kell még várni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről