Fegyveres rendőröket ültethet Anglia a repülőire

Vágólapra másolva!
Egy bevezetés előtt álló intézkedéscsomag részeként civil ruhás, fegyveres rendőrök utaznának minden Nagy-Britanniából induló nemzetközi járaton. A javaslat legvitatottabb pontja szerint elkülönítenék az utasokat nemzetiségük szerint
Vágólapra másolva!

Egy biztonsági intézkedéscsomag részeként fegyveres civil ruhás rendőrök utazhatnak minden Nagy-Britanniából induló nemzetközi járaton. A javaslatokról szóló csomag most Stephen Byers közlekedési miniszter kezében van - írja a The Sunday Times.

A miniszter tegnap elmondta, hogy minden lehetséges javaslat elgondolkodtató, ami megállíthatja a gépek fedélzetén a terrorizmust. A pilótafülkék ajtajának zárva kell maradnia a repülés alatt, az utasokat pedig felszállás előtt alaposabban át kell vizsgálni. A legvitatottabb pontok egyike szerint elkülönítenék az utasokat nemzetiségük szerint. A javaslat alapján a biztonsági szint megegyezne az El Al izraeli légitársaság biztonsági szintjével, amit a világ egyik legbiztonságosabb rendszerének tartanak.

Az új intézkedések szükségessé tennék, hogy minden utas legalább 3 órával a repülés előtt megérkezzen (szemben a korábbi 2 órával). A miniszterek elrendeltek egy második ellenőrzést a kézi poggyászoknak, és elkoboznak minden olyan szerszámot, ami fegyverként használható.

A javaslattól függetlenül David Blunkett belügyminiszter bejelentette, hogy teljeskörűen átvizsgálják a törvényhozási lehetőségeket. A belügyminisztérium azt is fontolgatja, hogy új szabályozás alapján meggyorsítaná a terroristaakcióval vádoltak kiadatását.

Az új biztonsági intézkedések miatt tegnap éjjel utasok százai várták a brit repülőtéren, hogy felszálljanak egy transzatlanti járatra, miután azzal is órákat töltöttek, hogy a check-in pultnál sorakoztak. A nagy légitársaságok abban reménykednek, hogy minél hamarabb megszűnik a sorban állás, és menetrend szerint tudnak indulni gépeik.

Az egyik legnagyobb amerikai légitársaság, a Continental már bejelentette, hogy csőd fenyegeti a terroristatámadás miatt megcsappant számú utazni szándékozók miatt. A cég elbocsátotta 12 000 munkását, és leállította minden ötödik járatát, miután a helyfoglalások csökkentek, és a biztonsági intézkedések költségei nőttek. De más légitársaságok is válságban vannak, ezért az amerikai kormány kedden találkozik velük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!