A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1

A tálibok

Vágólapra másolva!
A pakisztáni vallási szemináriumokból indultak, és rövid idő alatt uralmuk alá hajtották Afganisztán legnagyobb részét a tálibok. A tálibokat pakisztáni vallásos iskolákban tanították, ám az egyházi oktatás mellett fegyveres kiképzésben is részesültek - nem utolsósorban az USA-tól is.
Vágólapra másolva!

Afgán férfiak

1993-94-ben jelennek meg először Afganisztánban a szomszédos Pakisztánban tanult tálibok. 1994-től kezdve a pakisztáni határ közelében több települést is elfoglaltak. Folyamatosan terjeszkedtek az országban, még 1994-ben bevették Kandahart. Néhány évig ez volt a fővárosuk, majd 1996-ban elfoglalják Kabult és az ország közel kilencven százalékát.

1996 óta uralkodnak Afganisztán kilencven-kilencvenöt százalékán. Bár az országban meghatározóak a törzsi hagyományok, a tálibok központosított hatalmat hoztak létre. Eleinte a lakosság nagy része is támogatta a hagyományokat tisztelő, rendet és nyugalmat teremtő tálibokat. Az a lendület, amellyel "rendet raktak" az általuk elfoglalt területeken, rövid időn belül a lakosság terrorizását jelentette.

Elrendelték ugyanis, hogy minden férfinak szakállt kell növesztenie. Emellett megtiltották a nőknek, hogy tanulhassanak, és hogy férfi rokonaik nélkül mutatkozzanak az utcán. Az ország buddhista vallású állampolgárait pedig narancssárga karszalag viselésére kötelezték.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!