Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Nem marad el Washington segítsége Jugoszláviának

Vágólapra másolva!
Washington továbbra is támogatni fogja a szerbiai gazdasági reformokat, attól függetlenül, hogy a múlt heti egyesült államokbeli terrortámadások folytan sok minden megváltozott a világban - közölte kedden Zoran Djindjic szerb miniszterelnök, miután Belgrádban tárgyalt Janet Bouggal, az amerikai külügyminisztérium európai ügyekért felelős tisztviselőjével.
Vágólapra másolva!

Djindjic tolmácsolta tárgyalópartnerének kormánya és a szerb nép legmélyebb együttérzését a New York-i és washingtoni terrortámadások kapcsán. Djindjic felkínálta országa segítségét a terrortámadások tetteseinek felderítésében. A szerbiai rendőrség hírszerző szolgálatának adatait osztaná meg amerikai kollégáikkal, legfőképpen az iszlám fundamentalisták boszniai és koszovói ténykedésével kapcsolatban.

Djindjic szerint a legtöbb adatot a boszniai titkosrendőrség tudna szolgáltatni. Időközben a boszniai külügyminisztérium cáfolta, hogy Oszama bin Ladennek boszniai útlevelet állítottak volna ki.

A francia hírszerző szolgálatnak a KFOR északi szektorában dolgozó tisztjei viszont a jugoszláv hatóságoktól kérnek bővebb információkat a Koszovói Felszabadító Hadseregen belül tevékenykedő Abu Bedir Szidik nevű mudzsahedin csoportról, amely Drenica és Podujevo körzetében volt aktív - jelentette a B92.

A belgrádi megbeszéléseken szó volt még a koszovói helyzetről, a tartományban tartandó parlamenti választásokról, illetve a Szerbiában fogva tartott koszovói albánokról. Ez utóbbival kapcsolatosan Djindjic ígéretet tett arra, hogy minden egyes fogoly ügyéről rövid feljegyzést készítenek, és a nyilvánosság, illetve a külföldi érdeklődők elé tárják.

Janet Boug a megbeszélések után közölte: "Az egyik üzenet, amelyet Washingtonból hozok, hogy továbbra is elkötelezettek vagyunk az együttműködés folytatása, illetve a szerbiai politikai és gazdasági reformok támogatása iránt". Megjegyzendő, hogy a múlt heti terrortámadások után Djindjic annak a véleményének adott hangzott, hogy a tragédia után a fejlett ipari államok magukkal lesznek elfoglalva, amolyan "lélektani elszigetelődés" várható, s ezért alábbhagy az érdeklődés a fejlődés útjára lépő országok iránt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről