A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Bush kongresszusi beszédre készül

Vágólapra másolva!
Bush amerikai elnök csütörtök este beszédet tart a törvényhozás két háza előtt. Sokan a háború bejelentését várják a beszédtől, de ezt az elnök nem akarta megerősíteni.
Vágólapra másolva!

Bush elnök magyar idő szerint péntek hajnalban mond beszédet a szenátorok és a kongresszusi képviselők előtt. A hivatalos indoklás szerint összefoglalja a múlt keddi terrortámadás óta történt eseményeket, és vázolja, milyen erőfeszítéseket kell még tenni a közeljövőben. Az amerikai újságírók elsősorban azt akarták megtudni az elnöktől, hogy beszédében bejelenti-e, az USA megtámadja Afganisztánt. Elvileg addigra bevethetőek lesznek a csütörtökön Közel-Keleten összevont bombázók. Bush nem válaszolt egyértelműen a kérdésre. "Vészhelyzet van. Rengeteg dologról van mit beszélni: gazdasági problémákról, újjáépítésről, a légitársaságok helyzetéről, és természetesen katonai kérdésekről is." - válaszolta. Condoleezza Rice, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint "arról lesz szó, mi áll még előttünk, és hogyan fogunk szembe néznünk ezzel". Rice hozzátette, ez egyáltalán nem biztos, hogy háborút jelent.

A légiipar összeomlása a legkomolyabb hosszútávú gazdasági problémát jelent az amerikaik szerint a múlt keddi támadás után. Az eltérített gépekkel elkövetett merényletek minden bizonnyal hosszú időre csökkentik a repülési kedvet az USA-ban. A légitársaságok és más repüléssel foglalkozó cégek már jelezték, valószínűleg 100.000 embert kell elbocsájtaniuk hamarosan. A Kongresszus szerdai ülésén úgy döntött, 24 millió dollárral segíti az ágazatot, ebből 7 millió közvetett formában, adók elengedésével bocsát a cégek rendelkezésére. A támadások áldozatai, az újjáépítés, jutatás, romeltakarítás segítése érdekében 40 millió dolláros gyorssegélyt szavazott meg a Kongresszus.

Az amerikai képviselők egyetértenek a segélyek megszavazásában, de vitatkoznak a nyomozói jogosítványok kiterjesztésén, írja a CNN. Ashcroft igazságügy-miniszter azt kérte, a terroristák elleni fellépés érdekében egyszerűsítsék a az őrizetbe vételek és a lehallgatások engedélyezését. Demokrata képviselők szerint a terv többet árthat mint használ, olyan súlyosan csorbítaná az emberi jogokat Amerikában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!