A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Letartóztatás az amerikai nagykövetség elleni merényletterv kapcsán

Vágólapra másolva!
Nagyszabású razziát indított péntek hajnalban a francia rendőrség terroristaelhárító részlege a párizsi amerikai nagykövetség ellen tervezett merénylettel gyanúsított szélsőséges iszlám körökben. Hét személyt állítottak elő.
Vágólapra másolva!

Az LCI francia hírtelevízió és a France-Info rádióadó szerint a Párizs környéki Val d'Oise, illetve Essonne megyében került horogra az a hét személy, akiket egy július végén Dubaiban elfogott iszlám terrorista vallomása alapján azzal vádolnak, hogy részt vett az Egyesült Államok párizsi képviselete ellen szőtt összeesküvésben.

A Le Monde előző napi száma szerint a dubai hatóságok július végén vették őrizetbe a francia-algériai kettős állampolgársággal rendelkező Dzsamel Begalt, aki egy szélsőséges franciaországi muzulmán csoportosulás tagjaként már korábban felkeltette a francia bűnüldöző szervek érdeklődését. A franciák ismeretei szerint a harmincas éveiben járó férfi az iszlám dogmáihoz való visszatérést hirdető, úgynevezett szalafisták csoportjához tartozik, s egyik legfontosabb láncszeme annak az európai hálózatnak, amely vallomása szerint az amerikai hatalmat jelképező franciaországi érdekeltségek elleni akciókra, köztük a párizsi nagykövetség felrobbantására szervezkedett.

A franciák tudnak arról, hogy Begal - aki az előző három évben többnyire Németországban és Nagy-Britanniában élt - számos alkalommal utazott kiképzésre Afganisztánba, és közvetlen kapcsolatban állt Oszama bin Laden főhadiszállásával.

A tekintélyes lap párizsi rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy a Begaltól származó információk vezettek el a Belgiumban és Hollandiában néhány nappal ezelőtt foganatosított letartóztatásokhoz. Ezek során vettek őrizetbe egy tunéziai férfit, akinél a párizsi követség megtámadásának tervdokumentációját is megtalálták.

A párizsi merénylet végrehajtását célzó összeesküvés a vizsgálat jelenlegi állása szerint nem állt összefüggésben az amerikai öngyilkos terrorakciókkal. A francia bűnügyi rendőrség szeptember 10-én indított hivatalos eljárást a terrorista célú bűnszövetkezés ügyében.

Korábban:

Célpont volt a párizsi amerikai nagykövetség is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!