Az ukrán kormányfő nem zárja ki, hogy eltalálták az orosz gépet

Vágólapra másolva!
Megtalálták a Fekete-tengerbe zuhant Tu-154-es egyik ajtaját. Az ajtón golyó ütötte lyukakat fedeztek fel. Oroszország izraeli és amerikai segítséget kért a gép valószínűleg a tenger mélyére süllyedt fekete dobozainak a felkutatására. A fekete dobozok felvételeinek meghallgatása nélkül is kiderült azonban, hogy a gép nem adott vészjelzéseket a lezuhanása előtti pillanatokban.
Vágólapra másolva!

Viktor Galkin, az orosz légügyi hatóságok vezetője pénteken leszögezte, hogy a Tel-Avivból Novoszibirszkbe tartó repülőgép nem adott le semmiféle vészjelzést sem, ellentétben a külföldi sajtó állításaival. Galkin elmondta, hogy a Tu-154-es tíz perccel a tragédia bekövetkezte előtt lépett be a rosztovi légiirányítási központhoz tartozó légtérbe. A repülőgép parancsnoka és a rosztovi légiirányítók közötti párbeszédben egyáltalán nem hangzott el olyan információ, amely bármiféle veszélyre utalt volna.

Tatjána Anodina, a Légügyi Szövetség elnöke és a Vlagyimir Rusajlo, az Orosz Nemzetbiztonsági Tanács titkára vezette orosz vizsgálóbizottság tagja közölte, hogy az ukrán gép legénysége megkérdezte az ukrán légiirányítóktól, biztonságos-e a térségben való légiközlekedés, melyre pozitív választ kaptak, miszerint nem veszélyeztetik rakéták a nemzetközi légifolyosót - írja az Interfax orosz hírügynökség.

Vlagyimir Rusajlo azt közölte, hogy koraiak voltak azok a következtetések, melyek szerint lehetetlen előkeríteni a gép valószínűleg a tenger fenekére süllyedt fekete dobozait, de a 2000 méteres tengermélység miatt nincs ok optimizmusra sem - közölte Rusajlo.

A mentőalakulatok eddig összesen 16 holttestet találtak meg és szállítottak el Szocsiba. A Szibéria légitársaság adatai szerint a lezuhant Tu-154-es fedélzetén 66 utas - többségében izraeli állampolgár - és 12 fős legénység tartózkodott, más források azonban 76 vagy 77 főről számoltak be.

A szerencsétlenül járt repülőgépet 1991-ben állították üzembe, és összesen 16 703 órát töltött levegőben. Utoljára 1999 decemberében esett át teljes körű ellenőrzésen, és azóta 3518 órát repült.

A hatóságok pénteken megindították az ügyben a nyomozást. Az oroszok egyértelműen terroristatámadásként kezelik a gép lelövését.Putyin orosz és Kucsma ukrán elnök is kizárta, hogy az ukrán hadsereg lőtte volna le véletlenül a Tu-154-est. Azt is kizártnak tartják az orosz hatóságok, hogy műszaki meghibásodás okozta a katasztrófát.

Anatolij Kinah nem zárta ki a lehetőségét annak, hogy egy ukrán rakéta okozta a tragédiát. A kormányfő szerint ugyanis egy amerikai műhold rögzítette: a katasztrófa időpontjában indítottak a krími támaszpontról egy rakétát. Kinah ugyanakkor hangsúlyozta: péntek déli adatok szerint még nem álltak rendelkezésre hivatalos következtetések a tragédia okait illetően.

Kinah közölte továbbá, hogy a Bush-adminisztráció pénteken hivatalos bejelentést tett, amely szerint nem fejezték be a TU-154-est ért esetleges ukrán rakétatalálattal kapcsolatos információ tanulmányozását, és a végleges változat egyelőre nem ismert. Mint mondta, amennyiben "komoly információ" állna ezzel a változattal kapcsolatban rendelkezésre, tekintettel a terrorizmus miatt a két ország között kialakult érintkezés szintjére, az amerikai fél már átadta volna azt a katasztrófa kivizsgálására létrehozott orosz kormánybizottságnak. Az ukrán külügyminisztérium pénteken közölte, hogy a védelmi minisztériumtól kapott adatok alapján nem állítható, hogy az ukrán légvédelmi csapatoknak közük lett volna a szerencsétlenséghez.

Olekszandr Kuzmuk védelmi miniszter a kormányfővel ellentétben azonban azt közölte, hogy mind a 23 felbocsátott rakéta ellenőrzés alatt volt. A védelmi minisztérium nyilatkozata szerint a felbocsátott C-300 típusú rakéták nem érhették el a rakéta maximális hatótávolságától 200 kilométerre található repülőgépet.

Az amerikai Fehér Ház szerint viszont továbbra sincs semmilyen arra utaló jel, hogy merénylet okozta volna az orosz gép lezuhanását. Az orosz külügyminisztérium felkérte az amerikaiakat, az ukránokat és az örményeket, hogy adják át Oroszországnak azokat az információkat, amelyekkel a csütörtökön a Fekete-tengerbe zuhant orosz gépről rendelkeznek - jelentette be pénteken Vlagyimir Rusajlo.

Rusajlo emellett Oroszország nevében felkérte az Egyesült Államokat és Izraelt, hogy nyújtsanak segítséget a gép fekete dobozainak megtalálásához. Az orosz mentőalakulatok nem tudnak lejutni a nagy mélységben található fekete dobozokhoz. Ez viszont létfontosságú lenne a nyomozás szempontjából.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről