Az ENSZ felfüggesztette segélyszállítmányait

Vágólapra másolva!
Az ENSZ nem küld újabb segélyszállítmányt Afganisztánba, amíg tart a szövetségesek válaszcsapása. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vezetői azonban többször is megerősítették: nem a polgári lakosság vagy a muzulmánok ellen küzdenek, hanem a terrorizmus ellen, ezért folyamatosan küldik segélyszállítmányaikat a térségbe. A nemzetközi vöröskereszt az eddigi legnagyobb és leghosszabb segélyezési akciójára készül.
Vágólapra másolva!

Vasárnap éjszaka, az ellencsapás kezdetekor az Egyesült Államok máris 37,500 tonna segélyszállítmányt dobott le Afganisztánba.

A nemzetközi vöröskereszt közben az eddigi legnagyobb és leghosszabb segélyezési akciójára készül - tudatta az MTI. "A Magyar Vöröskereszt a nemzetközi vöröskereszt segélyfelhívásához azonnal csatlakozva az afgán menekültek javára csekkszámlát nyitott, amelyre pénz egyelőre még nem érkezett" - közölte Légrády Eszter, a humanitárius szervezet szóvivője hétfőn. Elmondta: a segélyszervezetek elsősorban pénzadományokat várnak, mert az Afganisztánhoz közeli, a menekülteket befogadó államokban célszerű megvásárolni az ellátásukhoz szükséges cikkeket. "Ennek oka egyrészt a drága szállítás, valamint az, hogy a menekültek számára étkezési szokásaik miatt a környezetükből származó, megszokott élelmiszerfélék jelentenek megoldást" - tette hozzá Légrády.

A szóvivő beszámolt arról, hogy az ICRC genfi központjának adatai szerint Pakisztánban Kuetta és Pesavár városok térségében mintegy negyedmillió, Iránban pedig másfél millió afgán menekült ellátásról kell gondoskodniuk a nemzetközi szervezeteknek.

A vöröskereszt már két hete felkészült a térségben gyorsan beköszöntő télre, ezért Pakisztánba takarókat, egészségügyi eszközöket, tisztálkodásra alkalmas konténereket, valamint mini orvosi rendelőket szállítottak. Emellett már megérkeztek a katasztrófa sújtotta térségbe a víztisztító berendezések és víztárolók is.

A nemzetközi vöröskereszt arra készült fel, hogy történetének egyik legnagyobb és leghosszabban elnyúló segélyezési akcióját hajtja végre Afganisztán térségében. Ezért együttműködnek a pakisztáni hatóságokkal, az ENSZ-szel, és az Afgán Vörösfélholdon keresztül afganisztáni kórházakat és klinikákat látnak el gyógyszerekkel.

A humanitárius szervezet igyekszik gondoskodni az afgán fővárosban maradt csaknem 2500 árva gyermek ellátásáról is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!