Újabb civil áldozatok lehetnek - bin Laden szabad kezet kapott

Vágólapra másolva!
A tálibok feloldották bin Ladent minden korábbi megszorítás alól, ezentúl szabadon indíthat szent háborút az Egyesült Államok ellen. Legkevesebb öt tartományra mértek csapást szerdára virradóra az amerikei repülők. A támadás áldozatai valószínűleg civilek, mert a katonák már elrejtőztek a hegyekben.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb öt afganisztáni tartományra mértek csapást szerdára virradóra az amerikai repülőgépek. A támadásoknak vannak áldozatai - értesült tálib forrásból a francia hírügynökség.

Tálib beszámolók szerint legfőbb vezetőjük, Omar molla sértetlenül túlélte a légi csapások legutóbbi hullámát is. Egy neve elhallgatását kérő magas rangú tálib tisztségviselő szerint az ország déli részén fekvő Kandahárt, a keleten levő Dzsalálábádot (Nangarhar tartomány) és Logart, a nyugati Herátot és a Kabuli tartományban elterülő Somali körzetet érte rakéta- és bombatámadás. Hozzátette, hogy a kandahári repülőtér közelében fekvő faluba csapódott egy rakéta. A fővárostól északra elterülő Somali körzetben "lakóövezeteket találtak el", Dzsalálábádban egy katonai hadosztály volt a célpont. A tisztviselő elárulta, hogy voltak áldozatok, de számukról nem nyilatkozott.

A tálib fegyveresek túlnyomó többségének valószínűleg nem esett baja, mert ők még időben elhagyták Afganisztán nagyvárosait. A hegyekben rejtőztek el, hosszú partizánháborúra számítva- állítják pakisztáni és indiai hírszerző források. Ezzel magyarázzák, hogy a rakétatámadások és a bombázások eddig nem követeltek sok áldozatot - katona szinte nincs is az állítólagos halottak között, döntő többségük polgári személy.

Tálib források szerint sugárhajtású repülőgépek három bombát dobtak le a kandahári repülőtér környékére. A térségben a tálibok kulcsfontosságú légvédelmi rendszerei, valamint olyan lakótelepek találhatók, amelyekben Oszama bin Laden feltételezett terroristavezér legkevesebb 300 követőjét szállásolták el. A tálib erődnek számító déli városra már második egymást követő nap mérnek légi csapást nappal, az utóbbi 24 órában a mostani volt a harmadik támadássorozat. A pakisztáni székhelyű Afgán Iszlám Sajtóügynökség (AIP) tálib forrásokat idézve nyugodtnak írta le a városban uralkodó helyzetet, a lakosság állítólag nem menekül Kandahárból.

Az Északi Szövetség szerint amerikai gépek bombázták a frontvonalon a tálibok hadállásait a fővárostól 25 kilométernyire északra elterülő Sakardarában. Ez volt az első beszámoló arról, hogy az amerikai erők a frontvonalon is csapást mérnek a tálibokra.

Kabul, amely fővárosként számos légitámadást vészelt át vasárnap óta, szerda reggel állítólag csendes volt. Az áramot minden este városszerte kikapcsolják, amikor működésbe lépnek a légvédelmi ütegek. A tálibok rádiója elnémult, miután átjátszó tornyát szétlőtték. Egy helyi lakos a német hírügynökségnek arról számolt be, hogy Kabulban az élet visszatérni látszik a normális kerékvágásba. A piacok kinyitottak, az emberek intézik mindennapos ügyeiket. A légi csapások elsősorban a főváros külső kerületeit érintették.

A tálib milíciának sikerült visszaverni az ellenzéki Északi Szövetség éjszaka indított átfogó támadását a nyugati országrészben fekvő Gor tartományban, Tulak város körzetében. Az ellenzéki erők 30-40 harcost vesztettek a néhány órás összecsapásban - közölte a hivatalos afgán hírügynökség vezetője. Abdul Hanan Hemat szerint a körzetet most teljesen a tálibok ellenőrzik, és a helyzet nyugodt. (Tulak 160 kilométerre délnyugatra fekszik Gor tartomány fővárosától.)

A tálibok szerdán közölték, hogy Oszama bin Ladent feloldották minden korábbi megszorítás alól, ezentúl szabadon indíthat szent háborút az Egyesült Államok ellen. "Az amerikai támadások megindulásával a korlátozások érvényüket vesztették" - mondta Abdul Hai Mutmaen tálib szóvivő a BBC pastu nyelvű adásában. Hozzátette, hogy a dzsihád minden muzulmán kötelessége, és az Egyesült Államoknak szembe kell néznie a "kellemetlen következményekkel".

Az Oszama bin Laden vezetése alatt álló al-Kaida terrorszervezet kedd este az Egyesült Államok elleni dzsihádra, szent háborúra szólította fel a világ minden muzulmánját az al-Dzsazíra arab hírtelevízión keresztül.

Korábban:

A tálib fegyveresek elrejtőztek a hegyekben

Újabb repülők Kandahár fölött

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről