A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Illegális bevándorlókat szűrtek ki az EU leendő határain

Vágólapra másolva!
Mintegy 1350 illegális bevándorlót tartóztattak fel az Európai Unió majdani külső határain az EU és a tíz közép- és kelet-európai tagjelölt ország által közösen rendezett High Impact elnevezésű határellenőrzési gyakorlat során.
Vágólapra másolva!

Az EU-tagországok rendőrségeinek együttműködését koordináló hivatal az unió soros belga elnökségével együtt szervezte a High Impact fedőnevű gyakorlatot, amelyet szeptember 29. és október 8. között tartottak. A művelet fő célja annak felmérése volt, milyen hatékonyak a jelenlegi határőrizeti rendszerek, illetve mennyire képesek együttműködni a tagországok és a tagjelöltek azoknak a határvonalaknak az ellenőrzésében, amelyek majdan közös külső határaik lesznek.

A gyakorlat az első volt a maga nemében, s szakértők szerint az egyik kezdeti lépés lehet egy esetleges későbbi közös európai határrendőrség megszervezése felé.

Az Europol adatai szerint a feltartóztatott illegális bevándorlók legnagyobb hányada (14 százaléka) afganisztáni volt. Második legnépesebb csoportjuk (11 százalék) Romániából érkezett, majd Törökország (10 százalék), Ukrajna (9 százalék) és India (5 százalék) következett. Velük együtt 35 olyan személyt is őrizetbe vettek, aki utazásuk megszervezésében működött közre. A feltartóztatottak többségénél hamis útlevelet találtak.

A High Impact keretében végzett ellenőrzések során kiderült, hogy a bevándorlók túlnyomó többsége Németországba, Ausztriába és Olaszországba tartott, s az út legnagyobb részét gyalog tette meg. De majdnem minden közlekedési eszköz igénybe vételére is voltak példák. Az ellenőrzésekben résztvevő tíz EU-tagjelölt mindegyike tranzitországnak számít a gyakorlat eredményei szerint, egyedül Románia bizonyult egyszersmind kiinduló országnak is. Ugyancsak Románia az egyetlen, amellyel szemben az uniós tagországok mindmáig vízumkényszert alkalmaznak; legutóbb Bulgáriával szemben oldották fel ezt.

Az egyik legjelentősebb tranzitországnak Ukrajna bizonyult, amelynek a többi tagjelölt közül Lengyelországgal, Szlovákiával, Magyarországgal és Romániával is van közös határa. Az illegális bevándorlók jelentős hányada Ukrajnán keresztül próbál eljutni a többi EU-tagjelölt országba, majd onnan tovább az unióba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!