Pánikkeltő borítékok - lépfene Amerikában, Európában

Vágólapra másolva!
Október elején, Floridában történt az első megbetegedés, amikor egy 63 éves férfi az anthrax legsúlyosabb válfajában, az úgynevezett belélegzéses lépfenében betegedett meg. A férfi egy nappal később meg is halt. Akkor még nem gyanakodtak terrorista merényletre a hatóságok, ám azóta egyre több helyről érkeznek jelentések gyanús porral teli borítékokról. A pánik már Európára is átterjedt; Svédországban, Franciaországban, Belgrádban, sőt Magyarországon is felbukkantak a gyanús borítékok. Amerikán kívül azonban egyelőre nem történt megbetegedés.
Vágólapra másolva!

Október 5-én egy 63 éves, brit származású, Floridában élő férfin jelentkeztek először a tünetek. Robert Stevens az anthrax legsúlyosabb válfajában, az úgynevezett belélegzéses lépfenében betegedett meg. A megbetegedett férfiról azt is közölték, hogy sűrűn járta a természetet, és nemrégiben Észak-Carolinában ivott egy patakból. Ekkor még nem gyanakodtak terrorista támadásra, bár az utóbbi időben sűrűn emlegették az anthraxot, mint a legvalószínűbb biológiai fegyvert.

Három nappal később azonban az időközben elhunyt férfi munkatársa is megbetegedett, és a férfi íróasztalán is megtalálták a kórokozót. Ekkor indítottak nyomozást az amerikai hatóságok. A lépfene megbetegedés ugyanis csak a kórokozóval való közvetlen érintkezés vagy a spórák belégzése révén következhet be: a betegség emberről emberre nem terjed, nem fertőző. Az elhunyt férfi képszerkesztőként dolgozott a The Sun című lapnál, melynek a szerkesztősége az American Media irodaházban van. A második beteg, a 73 éves Ernesto Blanco a pénteken meghalt Robert Stevens munkatársa volt, ő is a több lapnak otthont adó American Media irodájában dolgozott, a postázóban. A nyomozók feltételezték, hogy a baktérium levélben érkezett a több szerkesztőségnek - a The Star, a News of the World és a The National Enquirer című lapoknak - is otthont adó épületbe. Vasárnap este lezárták az épületet.

Manipulált baktérium

Az FBI nyomozóinak rövid időn belül sikerült feltérképezni a Floridában talált lépfene-baktériumot. Elképzelhetőnek tartják, hogy a baktériumot mesterségesen manipulálták, ami azt is jelentheti, hogy a baktérium erősebb, mint a természetes lépfene-baktérium.

Újabb megbetegedések Amerikában

Az FBI pénteken elismerte, hogy anthrax baktérium okozott fertőzést az NBC tévétársaság egyik alkalmazottjánál is. Az éjszakai hírek munkatársa a bőrén fertőződött meg a lépfene kórokozójával. A nő előzőleg egy levelet kapott, melyben gyanús fehér színű por volt. A vizsgálatok ugyan később kiderítették, hogy a borítékban lévő por nem antrax baktérium volt, ennek ellenére a nő valahogy megfertőződött. A hatóságok egy teljes emeletet, és több részét lezárták annak az épületnek - a híres manhattani Rockefeller Plaza-nak -, ahol az NBC központi irodái vannak. Rudy Giuliani New York-i polgármester közölte, hogy a New York Times szintén kapott egy gyanús levelet, amelynek tartalma szintén finom fehér por volt. A levelet ugyanabból a kisvárosból, a floridai St. Petersburgből adták fel, mint az NBC tévétársaságnak címzettet. A kézírás is hasonló minkét boríték esetén - erősítette meg az FBI. A levelet a New York-i napilap egyik riporterének címezték.

Anthrax-gyanús borítékot találtak Nevadában, a Microsoft nevű számítástechnikai cég egy fiókirodájában is. A gyanús levelet Malajziából küldték. A távol-keleti országban is vannak Amerika első számú közellenségének számító Oszama Bin Laden terrorszervezetének, az Al Kaleidának sejtjei. Az FBI azonban még mindig nem talált arra vonatkozó bizonyítékot, hogy a fertőzések és a terrorcselekmények összefüggnének.

Rudolph Giuliani New York-i polgármester vasárnap bejelentette: további három személlyel bővült azok köre, akiken kimutatták lépfene-kórokozó spórák jelenlétét. A három személy közül az egyik az a rendőrtiszt, aki az NBC tévéhez küldött, kórokozókkal fertőzött levelet a szerkesztőségben átvette, a másik kettő pedig olyan laboratóriumi technikus, aki a levelet szintén kézbe vette. A levelet a New Jersey állambeli Trenton mellett adták postára.

Anthrax-spórák Kazahsztánban, kísérleti labor Kabulban

Időközben amerikai ellenőrök anthrax-spórákat találtak Kazahsztánban, egy volt szovjet biofegyver-létesítményben tartott rutinszerű ellenőrzés során. A létesítmény a szovjet időkben a világ legnagyobb lépfene-előállító üzeme volt, és most nemzetközi összefogással dolgoznak a biztonságos felszámolást célzó programon. Közben kiderült, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (CICR) és az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezetének (FAO) munkatársai az elmúlt években Kabulban, az afgán fővárosban kifejlesztettek egy állategészségügyi program keretében egy anthrax-baktériumot. Ezt azonban veszélytelennek tartották. Az amerikai hírszerzés feltételezése szerint ugyanakkor az Egyesült Államokban előforduló lépfene esetek Irakkal állnak kapcsolatban, mivel Irak rendelkezik a szükséges technológiával és állít elő terrorista céloknak megfelelő anthraxot.

A gépeltérítők állhatnak a megbetegedések mögött

A floridai nyomozók olyan szálra bukkantak, amely közvetlen összefüggést sejtet a lépfene-megbetegedések és a szeptember 11-i merényletek között. Az amerikai Sun című lap főszerkesztőjének ingatlanügynök felesége szeptemberben két légi kalóznak - akik részt vettek a szeptemberi támadásokban - adta bérbe egy lakását. Ugyancsak a Sunnál dolgozott az a fotós, aki október 5-én a lépfene legsúlyosabb fajtájában, a belélegzéses anthraxban hunyt el. A két légi kalóz közül az egyik arra repülőgépre szállt fel, amelyik másodikként csapódott a New York-i Világkereskedelmi Központ tornyába, a másik pedig arra a járatra, amelyik Pennsylvaniában zuhant le, amikor az utasok szembeszálltak a légi kalózokkal. A Szövetségi Nyomozó Iroda szóvivője elmondta, hogy az FBI nem von le azonnali következtetést az esetből. Talán csak véletlen egybeesésről van szó, de azért alaposan átkutatják, átvizsgálják a bérleményt.

Gyanús levél a képviselőknek is

Tom Daschle, az amerikai kongresszus demokrata elnöke is lépfenével fertőzött levelet kapott hivatalában. Fehér porral teli boríték érkezett a kanadai képviselőházba is. A borítékot felnyitó alakalmazott kezén vörös foltok jelentek meg, és égető fájdalmat érzett. A parlament épületét lezárták Ottawában. Kanadában hétfőn léptettek életbe különleges biztonsági intézkedéseket a postai küldemények kezelésével kapcsolatban.

Egy csecsemő is lépfenés lett

A washingtoni székhelyű ABC televíziós társaság egyik alkalmazottjának héthónapos kisfia szintén megbetegedett a lépfene kórokozójától. A kisfiú minden valószínűség szerint akkor fertőződött meg, amikor szeptember utolsó napjaiban a tévétársaság New York-i épületében is járt. A betegség egyik enyhébb lefolyású változatát kapta el, amely a bőrfelületen jelentkezik.

Lépfeneriadó Izraelben

Lépfeneriadót rendeltek el hétfőn az izraeli Tel-Aviv Ben Gurion repülőterén, miután egy Európából érkezett Boeing 747-es teherszállító gép terhének kirakodása közben az anyagmozgató munkások gyanús porra bukkantak. Az ismeretlen összetételű anyagot a város mellett lévő biológiai intézetbe szállították. Ebben a laboratóriumban már megvizsgáltak hat gyanúsnak ítélt levelet, de a vizsgálatok eredménye nem mutatott ki kórokozót. Kedden kiürítették a Maariv című izraeli napilap jeruzsálemi szerkesztőségét, miután az újság két gyanús borítékot kapott és az egyik fehér port tartalmazott. A helyi biológiai fegyver-szakértők rögtön a laphoz siettek, hogy megvizsgálják a levelek tartalmát és magát az épületet is. Az izraeli szakemberek jelenleg több mint egy tucatnyi, a napokban érkezett gyanús küldeményt vizsgálnak, miután egyre jobban tartanak attól, hogy az Egyesült Államokat elért bioterrorista támadás kiterjedhet a zsidó államra is.

Pánik Európában is

Gyanús csomagokat találtak már több európai országban is. Egyelőre megbetegedésekről nem érkezett hír, de egyre erősebb a félelem, hogy a terrorakciók az európai országokra is átterjednek.

A nátha is gyanús lehet

Lun Katalin országos tisztifőorvos tudatta: az Amerikai Egyesült Államokat ért terrortámadást követő napon elrendelte a magyar egészségügyi intézmények úgynevezett katasztrófavédelmi terveinek soron kívüli felülvizsgálatát, valamint az egészségügyi ügyeleti rendszer megerősítését, amit azóta is fenntartanak. Az országos tisztifőorvos felhívta a háziorvosokat és az egészségügyi intézmények vezetőit arra, hogy a kötelezően bejelentendő betegségeken túl is valamennyi rendkívüli járványügyi eseményt, eset-halmozódást azonnal jelentsenek a tisztiorvosi szolgálatoknak és gondoskodjanak a betegektől levett vizsgálati anyagok laboratóriumba juttatásáról.

Lun közölte: a mikrobiológiai laboratóriumok felkészültek a vizsgálati anyagok soron kívüli fogadására és a gyorsdiagnosztikai módszerek alkalmazására. Lun állítja: az ország megfelelő mennyiségű antibiotikummal rendelkezik a fertőző betegségek kezeléséhez. A tisztifőorvos szerint a külföldi terror-eseményekkel összefüggésben Magyarországon a lakosság védőoltására nincs szükség, és ilyen oltásokat a támadásban érintett Amerikai Egyesült Államokban sem rendeltek el. Felhívta ugyanakkor a lakosság figyelmét, hogy betegség, vagy bármilyen betegségre utaló panasz esetén azonnal forduljanak háziorvosukhoz, kezelőorvosukhoz.

Gyanús csomagok és lépfenés vakriasztások országszerte

Magyarországot is kezdi elérni a lépfene-pánik. Már két gyanús csomagról érkezett hír. Az elsőt a debreceni postán, míg a másodikat a Tungsram újpesti gyárában találták, ugyanakkor a katasztrófavédelmet ellepik a vakriasztások. Mikola István egészségügyi miniszter a parlament mai ülésén azt mondta: egyelőre nem kell félni, de fel kell készülni.

Amit a lépfenéről tudni kell

[origo]

Korábban:

Lépfene megbetegedés Floridában

Levélben érkezhetett a lépfene baktériuma

A gépeltérítők állhatnak a lépfene-fertőzés-mögött

Gyanús levél a kanadai képviselőházban is

A nátha is gyanús lehet

Egy csecsemő is lépfenés lett - pánik már Európában is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről