Megkezdődött a szárazföldi hadművelet Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Amerikai speciális csapatok kezdték meg hadműveletüket Afganisztán déli részén - mondta egy védelmi minisztériumi forrás. Hivatalosan még nem erősítették meg a hírt, s a tálibok szerint nincs jele földi támadásnak. Az Északi Szövetség szóvivője szerint azonban jelenleg is amerikai tisztek tartózkodnak csapatukkal a terepen. A légierő tovább támadja Kabult és Kandahárt.
Vágólapra másolva!

A The Washinton Post pénteken védelmi minisztériumi forrásra hivatkozva arról számol be, hogy amerikai speciális csapatok megkezdték hadműveletüket Afganisztánban. Az ország déli részén, a tálibok területén kis csapatokban támadnak, a CIA támogatásával. Bush elnök egyelőre nem erősítette meg a támadás tényét.

A tálibok egyik kormánytisztviselője szerint az irányításuk alatt álló afgán területekről kormánya nem kapott olyan információt, hogy amerikai csapatok földi támadást indítottak volna - írja az MTI. "Kapcsolatba léptem valamennyi katonai vezetőnkkel a hír kapcsán, de ők azt közölték velem, hogy nincs jele vagy bizonyítéka az amerikaiak jelenlétének a kormányunk irányítása alatt álló területeken" - mondta a Reutersnek Abdul Hanan Himat, az afgán tájékoztatási minisztérium egyik tisztségviselője.

A tálibok egyik szóvivője örömét fejezte ki arra a hírre, mely szerint az amerikai különleges erők már Afganisztán területén vannak, mert így legalább "bosszút állhatnak a bombázásokért". A szóvivő nem tudta ugyan megerősíteni az amerikai erők jelenlétét, de emlékeztetett arra, hogy "az afgánok mindig is bizonyították erejüket a harcmezőn, különösen az elmúlt 25 évben".

A szárazföldi csapatok jelenlétének egyik alapvető feltétele volt, hogy a tálibok védelmi rendszerét megsemmisítsék. Bush erről - azaz a légvédelem megsemmisítéséről - már korábban beszámolt. Több prominens személy a napokban azt nyilatkozta, hogy elkerülhetetlen a szárazföldi csapatok Afganisztánba küldése.

Az új speciális egységek küldetése Afganisztán déli részén hogy támogassák a CIA fáradozását, a pastu vezetők és a tálib haderő kettészakítására - mondta a forrás. Másik illetékes szerint azonban újabb speciális egységek érkeznek hamarosan, akik olyan feladatokat fognak ellátni, mint a felderítés, a bombázók földi célpontjainak kijelölése és néha közvetlen támadások a tálibok vagy a terroristák vezetői ellen.

Rumsfeld: "Oda kell mennünk, és el kell kapnunk őket"

Donald Rumsfeld

Richard B. Myers a légierő tábornoka Rumsfeldhez csatlakozva hozzátette: "Fel vagyunk készülve a katonai lehetőségeink teljes spektrumának használatára. Nyilvánvalóan ez nem csak a bombázókat jelenti."

Londonban, Tony Blair brit miniszterelnök, Bush legközelebbi szövetségese is azt nyilatkozta, hogy lehetetlen elérni a terroristaellenes harcokban céljukat csak légicsapásokkal.

Amerikai tisztek együtt az Északi Szövetséggel

Észak-Afganisztánban a tálibok ellenzékének, az Északi Szövetségnek egyik forrása közölte az AP hírügynökséggel, hogy szerdán amerikai katonatisztek érkeztek két helikopter fedélzetén, hogy tárgyaljanak az ellenzék vezetőjével, Dostum tábornokkal. Akkor a - hírügynökség szerint - elhangzott, hogy már a légitámadások kezdete óta az Afganisztán északi részén lévő speciális egységek együttműködnek az Északi Szövetséggel.

A tálibellenes ellenzék szóvivője arról számolt be, hogy jelenleg is amerikai csoport tartózkodik "a terepen" az Északi Szövetség csapataival. Egy nyolcfős csoport érkezett helikopteren Észak-Afganisztánba, és követik Abdul Rasid Dosztum tábornokot, az Északi Szövetség katonai vezetőjét. Mint Usztad Atta Mohammad ellenzéki parancsnok a Reutersnek műholdas telefonon elmondta, a csoport jelenleg Darai-Szuf városában, a stratégiai fontosságú Mazari-Sariftól 90 kilométerre délkeletre tartózkodik. A parancsnok szerint a csoport "inkább felderítő vagy hírszerző egységnek tűnik, mint harcolónak".

Amerika titkos fegyvereket is bevethet

Egy magas rangú védelmi minisztériumi forrás elmondta, hogy a Pentagonnak sok terve van Afganisztánra és a terrorizmust támogató más országokra nézve. "Lesz valami, ami meglepi majd önöket - olyan fegyverek, amikről nem is tudnak, hogy a birtokunkban van. Ezek a fegyverek hasonlóak a Predátor felderítő repülőhöz, felszerelve tank ellen használható Hellfire rakétákkal."

Másik védelmi forrás szerint nagy és látható helikoptertámadásra lehet számítani az amerikai Kitty Hawk anyahajó fedélzetén lévő speciális légi egységek közreműködésével. A brit speciális egységekre is komoly feladat vár afgán földön - mondta a forrás.

Hatalmas robbanás Kabulban

A katari televízió tudósítója elmondta, hogy nagyon nagy robbanást hallott, amint repülőgépek szálltak el a város fölött. Úgy vélekedett, hogy a gépek a kabuli International Hotel mögött lévő célpontot támadhattak. Mint közölte, nem lehetett hallani, hogy a tálib légvédelem akcióba lépett volna.

Az újabban "arab CNN-ként" emlegetett katari televízió arról is beszámolt, hogy pénteken hajnalban a tálibok fő erősségét, Kandahárt is újabb légitámadás érte.

Az újabb robbanások arra utalnak, hogy - a múlt péntekkel ellentétben - az amerikai katonai tervezők ezúttal nem vették figyelembe a pénteki muzulmán nagyima idejét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!