Adataink megelőznek minket az USA-ba utazáskor

Vágólapra másolva!
A New York-i Malév járat utasairól vasárnap először küldte meg előzetesen a magyar légitársaság az útlevélben szereplő adatokat. Az intézkedésre az amerikai repülésbiztonsági törvény megváltozása miatt van szükség.
Vágólapra másolva!

Mától, azaz vasárnaptól a Malév is csatlakozik azon légitársaságokhoz, amelyeknek előzetesen meg kell küldeniük az USA-ba tartó utasok adatait az amerikai vámszolgálat és bevándorlási hivatalhoz. A New York-ba tartó utasokat a repülőtéren írásban tájékoztatták arról, hogy a szeptember 11-i terrortámadást követően megváltoztak a beutazás feltételei.

Az intézkedésre azért került sor, mert az amerikai hivatal a magyar légitársaságtól hivatalosan igényelte az adatok továbbítását. A Bush által aláírt amerikai repülésbiztonsági törvény szerint a Malévnak, más légitársaságokhoz hasonlóan adatszolgáltatási kötelezettsége van.

Az adatokat elektronikus úton továbbítják, még mielőtt a járat az Egyesült Államokba érkezne - mondta Danks Emese szóvivő az [origo]-nak. Ilyen adat például a név, a születési idő, az útlevél száma és az állampolgárság. Ezeket a jellemzőket egyébiránt évtizedek óta minden utasnak közölnie kell az Egyesült Államokba történő belépéskor az amerikai bevándorlási tiszttel.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!