Tovább tárgyalnak a státustörvényről

Vágólapra másolva!
A külügyi szóvivő tájékoztatóján közölte, hogy folyamatosan tárgyalnak a magyar és román szakértők a kedvezménytörvényről, a külügyminiszterek pénteken egyeztetnek a témában. A magyar diplomácia álláspontja szerint az izraeli-palesztin konfliktusban mindkét félnek tartózkodnia kell az erőszaktól.
Vágólapra másolva!

Konkrét témákban folyik az érdemi konzultáció és egyeztetés a magyar és a román fél között a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos nyitott kérdéseket illetően - közölte a külügyi szóvivő szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Horváth Gábor elmondta: a magyar fél reméli, további lehetőség kínálkozik arra, hogy a még nyitott kérdéseket szakértői és megfelelő politikai döntések alapján egyeztetni lehessen.A szóvivő kérdésre válaszolva megjegyezte: az elsődleges cél, hogy az évből hátralévő időben megfelelő higgadt és a törvény életbelépését segítő megoldásokat dolgozzanak ki. A bukaresti külügyminiszteri találkozóra utalva a szóvivő fontosnak nevezte, hogy működik a folyamat. Horváth Gábor jelezte, hogy a magyar és a román külügyminiszter pénteken Brüsszelben ismét tárgyalóasztalhoz ül.

Az izraeli és palesztin események kapcsán leszögezte: a Külügyminisztérium elítéli az újabb véres és tragikus merényleteket.- A Külügyminisztérium a legmélyebben és a leghatározottabban elítéli az erőszak bármiféle megnyilvánulását - fogalmazott Horváth Gábor. Mint mondta: a Külügyminisztérium hangsúlyozza, hogy mindkét félnek tartózkodnia kell az erőszaktól. - Az ismételt öngyilkos merényletek rávilágítottak arra, hogy a Palesztin Nemzeti Hatóságnak elsődleges feladata és felelőssége van abban, hogy mindent megtegyen az ilyen cselekmények megakadályozására - tette hozzá.

A külügyi szóvivő jelezte, hogy Martonyi János külügyminiszter december 6-án és 7-én részt vesz az Észak-atlanti Tanács, a NATO-Orosz Állandó Tanács, a NATO-Ukrajna Bizottság, az Euroatlanti Partnerségi Tanácsa, valamint a NATO és az EU külügyminisztereinek éves tanácskozásán Brüsszelben. A megbeszélések napirendjét ismertetve közölte: foglalkoznak a balkáni helyzettel, a NATO és az Európai Unió együttműködésével, a közös kül- és védelempolitikával, a NATO bővítésének kérdésével, illetve kiemelt helyet kap majd a nemzetközi terrorizmus elleni közös fellépésben való NATO-szerepvállalás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!