Megadják magukat a tálibok

Vágólapra másolva!
A tálibok hivatalosan is bejelentették, hogy pénteken átadják fellegvárukat, Kandahárt a tálibellenes szövetség egyik pastu hadvezérének. A fegyverletételt elfogadta Mohamed Omár molla, a tálibok szellemi vezére is, aki korábban azt ígérte, hogy utolsó vérükig harcolnak. Az Oszama bin Ladent évekig bújtató és támogató vallási fanatikusok szabad eltávozást remélnek, de az Egyesült Államok ettől mereven elzárkózik.
Vágólapra másolva!

A tálibok egyik vezetője hivatalosan is bejelentette, hogy pénteken feladják Kandahárt, a vallási fanatikusok fellegvárát és utolsó jelentős menedékhelyét. Mohamed Omár molla, a tálibok szellemi vezetője is jóváhagyta a lépést. Csütörtökön megállapodásra jutottak Nakibullah mollával - egy helyi pastu törzsi vezetővel - arról, hogy neki adják át a várost. Omár molla korábban még azt hangoztatta, hogy minden tálibnak haláláig kell harcolnia, most azonban emberei és az afgánok épségére hivatkozva támogatja a fegyverletételt.

Abdul Szalem Zaif, a tálibok volt pakisztáni nagykövete a CNN-nek azt mondta, hogy a megegyezés szerint mind a tálib vezetés, mind pedig Omár molla biztonságban elvonulhat és hazatérhet.

Hamid Karzai, az újonnan megalakított ideiglenes afgán kormány vezetője szintén megerősítette, hogy megegyezés született a tálibokkal Kandahár feladásáról. A CNN-nek adott telefoninterjújában az elnök jelezte: reményei szerint a hatalom átadása már pénteken elkezdődhet, és valószínűleg két-három napot vesz majd igénybe.

Karzai amnesztiát hirdetett azoknak az afganisztáni táliboknak, akik feladják a harcot, az arab zsoldos-szimpatizánsaiknak azonban nem ígért kegyelmet. Az elnök közölte, amennyiben Omár molla teljesen elhatárolódik a terroristáktól, szabad eltávozást kaphat.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter ezzel szemben nyomatékosan kijelentette: Omár molla egyike az al-Kaida tevékenységéért felelős személyeknek, ezért nem érdemel amnesztiát.

Időközben a tálibellenes csapatok elfoglalták Kandahár repülőterét, és haladnak előre a város felé. A CNN jelentése szerint a repülőtérért nem folyt harc, a tálibok szabadon átadták a stratégiai fontosságú támaszpont ellenőrzését.

Korábban:

Omár molla nem kaphat amnesztiát
2001. december 6.

Amnesztiát hirdetett az új afgán kormányfő
2001. december 6.

A harcok folytatására szólított fel Omár molla
2001. november 28.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről