Tálibellenes kézen a Tora Bora barlangrendszer

Vágólapra másolva!
A tálibellenes erők kötelékében harcoló Hazrat Ali parancsnok egységei hétfőn elfoglalták az al-Kaida terrorszervezetnek a Tora Bora hegyvidéki barlangrendszerben lévő egyik katonai központját, a melavai bázist, és eközben megöltek négy arab fegyverest.
Vágólapra másolva!

Az AFP-nek a katari Al-Dzsazíra televízióra hivatkozó jelentése szerint Ali azt állította, hogy a helyi afgán erők hétfő délutánra gyakorlatilag Tora Bora egészét ellenőrzésük alá vonták, s már csak Melava csúcsán tartják magukat az ellenséges erők. Időközben az amerikaiak újabb óriásbombát dobtak le Afganisztánban, méghozzá oda, ahol Oszama bin Laden és cinkosai búvóhelyét gyanítják.

A terroristákat rejtő barlangrendszer megsemmisítését célzó 6750 kilós robbanószerkezetet, amelyet Daisy Cutternek (Százszorszép taroló) neveztek el, a Reuters hétfői közlése szerint még vasárnap vetették be a Tora Bora térségében, nem messze Dzsalálábádtól. A detonáció és a robbanást követő pusztító erő olyan nagy erejű volt, hogy az ellenségnek okozott károkat még felbecsülni sem tudták.

Az amerikai hadvezetés egyik vezető képviselője ugyanakkor óvott a túlzott várakozásoktól. Paul Wolfowitz védelmi miniszterhelyettes arra figyelmeztetett: annak dacára, hogy az ellenzéki erők az afganisztáni radikális tálib vezetőket megfosztották a hatalmuktól, a tálibok és az Oszama bin Laden vezette al-Kaida elleni háború még messze nem ért véget.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!